Pierderi de aproximativ 700 milioane de lei, in 2014, la Complexul Energetic Oltenia. Ministrul energiei: Vom analiza performantele manageriale

P.c. | 20.05.2015

Pe aceeași temă

Conform unor informatii publicate de ziarul Pandurul, Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o pierdere imensa de aproape 700 de milioane de lei in 2014. Compania avea un profit de 118 milioane de lei in 2012. In aceasta perioada, compania a fost condusa de Laurentiu Ciurel, un manager privat implicat in mai multe dosare penale, relateaza Hotnews.

 

Ministrul energiei Andrei Gerea a spus ca va fi facuta o analiza a performantelor manageriale si a cauzelor care au determinat acest dezastru financiar. 

 

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Victor Ponta spunea la Targu Jiu ca in 2012 societatea "era practic in faliment", iar "dupa trei compania functioneaza". In realitate, in 2012 societatea era pe profit, iar in 2015 e practic in faliment. Laurentiu Ciurel este directorul general al societatii din septembrie 2012 si a fost numit in urma unei proceduri bazate pe OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa.

 

CITITI SI: Ministrul Energiei transmite DIICOT raportul privind un contract pagubos incheiat de Complexul Energetic Oltenia

 

"Ministerul are competente asupra Consiliului de Supraveghere. Urmeaza ca acest Consiliu de Supraveghere sa faca analiza perfoamentelor manageriale si a cauzelor care au dus la aceste cifre si sa ia masuri. In paralel s-au desfasurat controale cu privire la activitaeta Complexului si rezultatele vor sta la baza acestor masuri", a declarat Andrei Gerea, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

 

Situatia companiei nu l-a impiedicat pe Laurentiu Ciurel sa semneze la sfarsitul anului 2014 un contract cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, iar contractul din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.

 

Curtea de Conturi estimeaza o pierdere de 8,4 de milioane de lei la CE Oltenia dupa contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de carbune la sarbi, prin firma BVA Coal SRL Constanta, informeaza publicatia gorjeana Pandurul, invocand un raport al Curtii de Conturi. La data semnarii contractului, pretul de livrare a fost sub costul de productie din acel moment. Inspectorii au mai constatat ca administratia CE Oltenia nu a incasat nici garantia de buna executie de 780.000 euro stabilit prin contract. In loc sa rezilieze contractul din cauza neincasarii garantiei, conducerea societatii a incheiat un act aditional acceptand bilete la ordin in locul unei scrisori de garantie bancara. Reamintim ca ministrul energiei Andrei Gerea a anuntat in urma cu cateva zile ca acest caz a ajuns si in atentia DIICOT. Contractul a fost semnat chiar de directorul societatii Laurentiu Ciurel, o persoana sustinuta politic de premierul Victor Ponta.

 

Laurentiu Ciurel este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, avand o sustinere politica puternica. Complexul Energetic Oltenia, care are 18.500 de angajati, inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei.  In plus, Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22