Pilonul II de pensii finanțează datoria publică. Naționalizarea, o himeră

Lidia Moise | 12.04.2017

Finanţele nu-şi permit mişcarea de confiscare a banilor din Pilonul II, deoarece o asemenea manevră ar da peste cap finanţarea datoriei publice. Aproape două treimi din banii gestionaţi de Pilonul II de pensii, aproximativ 32 de miliarde de lei, sunt plasaţi în titluri de stat.

Pe aceeași temă

 

 

Autorităţile de la Bucureşti nu vor naţionaliza Pilonul II de pensii, un sistem de fonduri de pensii obligatorii administrate privat. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a tranşat chestiunea în cadrul şedinţei de guvern, spunând că “nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine naţionalizarea fondurilor de pensii private, ideea “fiind „de-a dreptul aberantă”.  Într-adevăr, o eventuală trecere a celor 32 de miliarde de lei din conturile fondurilor de pensii în vistieria statului, ar presupune ieşirea din piaţa titlurilor de stat a două treimi din bani.

 

 

Ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arbitrul pieţei fondurilor de pensii private, a anunţat că " nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii".

 

 

Mănuşa aruncată de liderul pieţei

 

 

Lămuririle privind menţinerea Pilonului II de Pensii vin după ce cel mai mare jucător al pieţei, NN Pensii, divizia românească a Nationale-Nederlanden, fostă ING Pensii a transmis clienţilor  o informare privind posibilitatea unei asemenea decizii.  Într-o declaratie data ziarului Adevărul, Raluca Ţintoiu, director general NN Pensii, a explicat că mesajul companiei a fost o informare transmisă clienţilor, care a răspuns întrebărilor şi îngrijorărilor acestora provocate de retorica publică privind o posibilă intenţie de naţionalizare a banilor din Pilonul II de pensii.

 

 „Am primit o serie de întrebări de la participanţi, pentru că în ultimele săptămâni au fost discuţii în spaţiul public pe tema aceasta. Şi ştim, din diverse sondaje, că participanţii îşi doresc să îi ţinem informaţi cu privire la evenimentele care au loc în spaţiul public şi care ar putea avea impact asupra pensiilor private, motiv pentru care am trimis o informare exclusiv cu scop informativ şi obiectivă”, a declarant Ţintoiu.

 

 

Un autodenunţ

 

 

Ministrul Finanţelor a calificat însă mesajul NN Pensii ca fiind “un autodenunţ”, deoarece şi-au subminat propria afacere. Dar a spus că nu are mandat pentru a penaliza compania olandeză. Ştefan a comentat însă că ASF are toată libertatea pentru a lua măsuri.

 

„Această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016”, a mai spus ministrul Finanţelor.

 

 

Ponta tatona terenul la FMI 

 

 

Nervozitatea ministrului Finanţelor a tranşat însă, pentru moment, o îngrijorare pe un subiect asupra căruia s-au vehiculat diverse scenarii în ultimii ani. Să ne amintim că fostul premier Victor Ponta a discutat, în 2014, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) chestiunea naţionalizării fondurilor din Pilonul II, susţinând că motivul pentru care statul ar pune mâna pe banii sistemului de pensii obligatorii cu administrare privată nu ar fi nicidecum nevoia de bani a bugetului, ci nemulţumirea că acestea nu ar finanţa economia reală. El lăsa în sarcina viitoarelor guverne tranşarea chestiunii.

 

 

Banii PII finanţează datoria publică

 

 

În realitate, oricât de hrăpăreaţă ar fi puşculiţa statului, Finanţele nu-şi permit mişcarea de confiscare a banilor din Pilonul II, deoarece o asemenea manevră ar da peste cap finanţarea datoriei publice. Aproape două treimi din banii gestionaţi de Pilonul II de pensii, aproximativ 32 de miliarde de lei, sunt plasaţi în titluri de stat.

 

 

Dincolo de retorica publică în jurul subiectului analiştii constată că autorităţile au evitat să majoreze cota de contribuţie pentru Pilonul II în ultimii ani, din cauza deficitelor enorme ale sistemului de asigurări sociale. Cota de contribuţie a salariaților la Pilonul II ar fi trebuit să ajungă la 6% în 2016, dar anul trecut a fost operată o majorare simbolică, de numai 0,1% şi a ajuns astfel la 5,1%. În acest an nici nu s-a pus problema măririi acestei cote.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22