Pintea, criticată de distribuitorii europeni pentru suspendarea exportului de citostatice

Dora Vulcan | 21.09.2019

Distribuitorii europeni de medicamente critică suspendarea exportului paralel de medicamente oncologice, anunțată de ministrul Sănătăţii.

Pe aceeași temă

„Unul dintre lucrurile pe care am dori să le vedem e să încercăm să importăm mai multe produse. Mai mulți ani, ni s-a cerut să facem importuri paralele în România, dar încă nu avem legea necesară emisă de minister. România e singura țară din Europa unde nu există rambursare. Chiar și în Bulgaria, unde prețurile sunt mai mici, importăm în paralel produse mai ieftine din alte țări”, spune Kasper Ernest, reprezentantul asociaţiei distribuitorilor europeni de medicamente, într-un interviu acordat Digi 24.

Import paralel înseamnă ca distribuitorii să poată aduce în România medicamente pe care unii producători refuză să le pună pe piaţa din cauza preţului mic. Pentru că importul nu este reglementat cum trebuie, dacă distribuitorii români ar importa medicamentele care lipsesc, pacienţii ar trebui să le cumpere cu preţ întreg pentru că statul refuză să fie compensate, explică sursa citată.

Între timp ministrul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect prin care vrea să suspende exportul paralel pentru o perioadă de 6 luni. Cifrele arată că din 400 de medicamente, 60 au fost exportate în ultimul an.

Sorina Pintea.

„Situatia nu e dramatică, dar poate deveni. Avem în acest moment 12 medicamente pe discontinuitate pe care le vom aduce pe nevoi speciale. Din aceste 12, 3 deja au intrat în ţară, dar dacă nu luăm măsuri, în trei luni putem să ne trezim că o să avem 47 de medicamente sau 65 pe discontinuitate”, spune Sorina Pintea.

Secretarul general al Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din Europa spune că problema reală este preţul pe care România îl practică la cumpărarea de tratamente, cel mai mic din Europa. Din această cauză în ultimii doi ani au dispărut de pe piaţa din România aproape o mie de medicamente.

„Pentru criza de medicamente trebuie căutate multe alte explicații. Vrem să ne asigurăm că exportul nu e unul dintre motivele pentru criza de medicamente. Putem verifica asta cu date și fapte, iar Ministerul nu ni le-a oferit. În România, există deja o legislație privind exportul. Notificăm zilnic tot ce exportăm din România, iar aceste date dovedesc că nu exportăm medicamentele care nu se găsesc pe piață. E frustrant că ministerul nu acționează în funcție de datele disponibile”, spune Kasper Ernest, reprezentantul asociaţiei distribuitorilor europeni.

Cifrele arată că din 400 de medicamente pentru care ministerul vrea să interzică exportul, 60 au fost exportate in ultimul an. La Ministerul Sănătăţii vor avea loc mai multe discutii cu producătorii si distributorii în legătură cu eliminarea taxei clawback, o altă problemă care nu este rezolvată de ani de zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22