Pintea vs Dăruiește viață: Nu am știut că e vorba de 26 de milioane de euro

Dora Vulcan | 01.11.2019

Sorina Pintea recunoaște că ședința cu fondatoarele de la Dăruiește viață a fost tensionată dar neagă acuzațiile care i-au fost aduse.

Pe aceeași temă

Ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea, a susținut vineri, într-o conferință de presă, că singura ei preocupare în ședința cu fondatoarele ”Dăruiește viață”, care construiesc singure un spital exclusiv din donații private, ar fi fost să se asigure că atunci când statul dă bani, aceștia sunt folosiți cum trebuie.

Cu toate acestea, ea a spus că nu intenționează să facă plângere la DNA.

„N-am niciun motiv să fac plângere la DNA, dacă lucrurile sunt corecte și nu am de ce să cred că nu sunt corecte. Dar am dreptul să cer niște date”, a afirmat Pintea cu privire la interesul acordat construirii unui spital din donații private care va fi donat statului după finalizare de organizația Dăruiește viață.

Pintea nu a infirmat direct acuzațiile aduse de cele două fondatoare de la ” Dăruiește viață”, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, rezumându-se la a susține că au participat și alții la ședință.

Mai mult, ea pretinde că nu ar fi știut că e vorba de 26 de milioane de euro, strânși din donații private pentru construcția spitalului oncologic pentru copii, deși informația e publică și accesibilă oricui, pentru că cele două femei administrează un sistem total transparent cu privire la circuitul donațiilor.

”Am fost 15 persoane în acea încăpere. Eu vă rog să-i întrebați pe cei care au fost acolo, managerul spitalului etc. Sunt oameni care pot să confirme sau nu.

Nu știam nici eu, nici ceilalti de acolo că e vorba de 26 de milioane. În cele 3 ore nu s-a pronunțat o cifră. Au fost discuții tensionate, pe alocuri în contradictoriu”, a spus Pintea.

Ea a pretins că singura ei preocupare ar fi fost să se asigure că banii dați de stat sunt corect folosiți, referindu-se, de fapt, la un RMN dat pentru spital și peste care susține că ”plouă în acest moment, de doi ani.”

Principalele declarații ale Sorinei Pintea (monitorizare G4Media):

  • Nu a fost scandal, a fost o ședință de lucru. Sunt documente care probează ceea ce aș putea să spun. Am fost acolo 15 persoane (…), deci cred că comentariile mele ar fi de prisos. Important este să se facă ceva bun pentru copii.

  • Le-ați amenințat pe fondatoarele asociației „Dăruiește viață”? Am fost 15 persoane în acea încăpere. Eu vă rog să-i întrebați pe cei care au fost acolo, managerul spitalului etc. Sunt oameni care pot să confirme sau nu.

  • Nu știam nici eu, nici ceilalti de acolo că e vorba de 26 de milioane. În cele 3 ore nu s-a pronunțat o cifră. Au fost discuții tensionate, pe alocuri în contradictoriu.

  • Discuția a fost că trebuie să mergem înainte pentru că ședința a fost pentru a vedea ce se întâmplă. De exemplu, de ce nu functionează aparatul RMN, e luat prin fonduri de la Banca Mondială și trebuie să dăm explicații de ce s-a achiziționat și nu s-a montat.

  • De ce nu a fost inclus spitalul în programul pentru achiziția aparatelor de radioterapie? Nu s-a luat o decizie. E implicat grupul tehnic de lucru al Băncii Mondiale. A luată în discuție aceastî problemă în urma unei adrese a spitalului adresată ministerului, de anul trecut. (…) Se spunea că aparatele de radioterapie ar trebui să fie funcționale în decembrie 2018.

  • În ședința de lucru din 4.06.2018 a grupului tehnic, ministrul a fost prezent și a prezentat dorința celor de la Marie Curie. (…) Grupul tehnic de lucru spune că a luat cunoștință de doleanța spitalului prezentată de ministrul Sănătății și că dorește o analiză, incidența cancerelor pediatrice și nnumărul persoanelor care vor lucra, pentru că la două aparate de radioterapie trebuie să lucreze 22 de persoane calificate.

  • În 3 iulie, directorul unității de implementare trimite o solicitare spitalului prin care solicită aceste date spitalului. Și spune că termenul de finalizare a proiectului cu Banca Mondială este decembrie 2020, iar spațiile trebuie să fie gata în februarie 2020.

  • Din 3 iulie până în 18 octombrie când am avut acea întâlnire la Marie Curie, nu am mai primit nimic. În 28 octombrie, au fost solicitate din nou aceste date.

  • Este o inițiativă extraordinară să construiești un spital. Știu ce înseamnă proceduri. Și eu, de fapt soțul meu, am donat. Cred că fiecare dintre noi dorim să facem bine. Statul nu poate gestiona bani privați, dar gestionează bani publici și atunci când alocă bani trebuie să se asigure că totul este în regulă. Am dat un RMN peste care plouă în acest moment, de doi ani. A fost montat după foarte multă vreme. (…) Dacă dorim să dăm niște bani, trebuie să vedem ce se face. Spitalul Marie Curie a solicitat 15 milioane de lei în acest an, s-au alocat 6,8 milioane, încă nu avem facturile.

  • N-am niciun motiv să fac plângere la DNA, dacă lucrurile sunt corecte și nu am de ce să cred că nu sunt corecte. Dar am dreptul să cer niște date.

Frica lor? Că setăm standarde de cost pentru construcția de spitale

„Am strâns bani în Dăruiește Viață, îi administrăm cu eficiență și transparent.

Da, statul român nu de banii noștri are nevoie, statul român are nevoie de oameni competenți pentru că ei au suficienți bani ca să construiască spitale.

Din păcate, până acum nu au demonstrat că pot.

Iar asta cred că este frica lor cea mai mare, că noi le arătăm că se poate, că noi ridicăm standardele, că noi vom seta niște standarde de cost la care fiecare om din această țară se va putea raporta și uita atunci când ei în sfârșit poate vor face niște spitale”, a spus Carmen Uscatu, vineri, la RFI, cu privire la conflictul avut cu ministrul demis al Sănătății.

***

Reprezentantele asociației "Dăruiește viață", asociație care construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, reclamă presiuni și intimidări din partea ministrului demis al Sănătății Sorina Pintea, care le-ar fi acuzat că “lucrează ilegal” dar și că “ar fi trebuit să dea banii strânși din donații și sponsorizări statului român”.

Este vorba de 26 de milioane de euro.

“Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a două parte mare a acestui proiect. Noi am organizat licitații în plic închis, plicuri trimise către casă de avocatură, deschise plicurile în prezența unui avocat, ofertele fiind analizate de către o comisie întocmită din principalii noștri sponsori, care și-au trimis persoane specializate pe domeniul pentru care facem licitația", a declarat la RFI Carmen Uscatu, una dintre cele două fondatoare ale asociației.

" Ce și-ar dori ministrul Sorina Pintea pe final de mandat? Să oprească construcția spitalului? Aflați voi, miniștri trecători, că nu puteți voi amenința cât putem noi lupta! Pentru că luptăm pentru viața copiilor bolnavi de cancer. Și suntem 260.000 de oameni. Și peste 1.700 de companii", a scris pe facebook Carmen Uscatu.

Ministrul demis al Sănătății Sorina Pintea neagă aceste acuzații

"Știam că această clădire se va termina și eu am spus, la un moment dat, într-o discuție cu cele două doamne, că statul român va veni cu aparatură. (...) Este remarcabil că se construiește un spital , statul vrea să participe cu aparatură dar achizițiile publice au anumite rigori", spune ministrul la RFI.

"Nu am făcut presiuni și nici nu am cerut acești bani. Nici măcar nu știam câți bani s-au strâns. Am fost 15 persoane în acel birou. Discuțiile au durat două-trei ore, este adevărat au fost discuții aprinse dar nici nu se pune problema de presiuni", a explicat ministrul.

Potrivit acesteia, în discuția care a avut loc la Spitalul "Marie Curie", "n-a fost nicio clipă vorba despre fondurile asociației ci despre faptul că nu putem face ilegalități dând banii statului unei entități private".

***

Fondatoarele „Dăruiește Viața” vor reface și spitalul Marie Curie

De asemenea, Asociația Dăruiește Viață a anunțat joi că lucrează la un masterplan pentru refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie. Anunțul a fost făcut, joi, într-o conferință de presă, de către Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele „Dăruiește Viața”, a precizat că asociația și-a propus să renoveze Spitalul „Marie Curie” clădirea existentă, dar în noiembrie 2018, a apărut hotărâre de consiliu general prin care Primăria Capitalei se angaja să aloce 13 milioane de euro pentru a consolida spitalul.

„Ne-am bucurat, deși eram sceptice, pentru că am mai vazut decizii ale PMB: Astăzi suntem la un an distanță și nici măcar un fir de praf nu s-a mișcat din actuala clădire a spitalului Marie Curie. Ne-am așezat la masă și am discutat. (...) Stând cu medicii la masă, ne-am dat seama că ei nu își pot opri activitatea, chiar dacă am strânge bani să consolidăm, nu pot înjumătăți secțiile. (...) Cea mai bună decizia din discuția asta, pe care nu am avut-o de capul nostru, ci împreună cu șefii de secție de la „Marie Curie” și cu managementul Spitalului, a ieșit nevoia de a construi încă o clădire pe care să o interconectăm cu clădirea care este deja ridicată și la care se realizează acum instalațiile, compartimentările și fațada. Refacem un spital, Marie Curie, care e donat de statul polonez. Statul român nu a făcut mare lucru. PMB promisese acești bani, doamna primar nu a vorbit deloc despre acest lucru”, a spus Oana Gheorghiu, potrivit Mediafax.

Cealaltă fondatoare a asociației „Dăruiește Viața”, Carmen Uscatu, a anunțat că o echipă de specialiști din Franța va veni, pe 9 noiembrie în România, pentru a se consulta cu privire la acest plan.

„Vom decide master planul pentru acest spital în care vor fi tratați copiii care au nevoie de condiții decente. Până acum, presa ne întreba cu ce v-au ajutat autoritățile? Pentru că nu ne-au ajutat cu nimic, am răspuns defiecare dată: Am vrea să nu ne incurce. Mesajul este următorul: dacă autoritățile și prooun să sprijine proiectul, să o facă în mod legal, să se consulte cu noi”, a spus Carmen Uscatu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22