Pe aceeași temă
Grupul pentru Reforma Universitara (GRU), format din profesori de la Universitatea de Vest din Timisoara, care se pronunta pentru reformarea sistemului educational romanesc în conformitate cu normele europene, a semnalat în mod repetat existenta unor nereguli si disfunctii din învatamant, care blocheaza procesul de reforma. GRU a atras atentia asupra prezentei în universitatile din Romania a unor persoane care nu detin calificare academica si care s-au strecurat în mediul universitar pe usa din spate, uzand de plagiat, declaratii false si impostura. Asemenea cazuri au fost dezvaluite în ultimii ani, un rol important în devoalarea impostorilor academici revenindu-i presei.
Membrii GRU au descoperit recent alte doua cazuri de impostura academica, amandoua la Universitatea de Vest: o declaratie falsa a profesorului Ioan Biris (decan al Facultatii de Siinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii) si un plagiat al generalului în rezerva Vasile Paul, conferentiar la aceeasi facultate. Ele se adauga mai vechilor cazuri de impostura, între care cel al asistentului plagiator Ionut Emanuel Crudu a dobandit deja notorietate. Îl evocam aici si pe acesta din urma, doar pentru a va arata legatura dintre cele trei personaje.
A devenit lector prin... plagiat
Plagiatul fostului asistent Ionut Emanuel Crudu, de la Universitatea de Vest, a fost descoperit de catre proprii sai studenti. El a devenit apoi arhicunoscut prin publicarea în presa a unor tabele comparative, care dovedeau ca asistentul a preluat masiv, în cartea sa Institutii politice internationale (Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2002), fragmente, uneori capitole întregi din autori arhicunoscuti: Robert Goodin si Hans-Dieter Klingemann, Mark Brawley, Claude-Albert Colliard etc. (plagiatul a fost descris pe larg în revista Banateanul din 25 septembrie 2005). Mai putin cunoscuta a ramas reactia institutionala a conducerii Universitatii de Vest fata de plagiatul lui Crudu. Comisia de Etica a UVT l-a absolvit pe acesta de orice culpa, considerand ca plagiatul masiv al acestuia ar fi fost... o eroare de calculator! Între timp, fostul asistent Crudu a promovat lector, pe baza cartii plagiate.
Cariera academica prin... declaratii false
Fostul propagandist comunist de la judeteana de partid din Arad, Ioan Biris, ajuns între timp profesor universitar, conducator de doctorate si decan al Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea de Vest, a declarat în repetate randuri ca este autorul unei carti publicate în Germania: Raum und Zeit in der Gestaltung der kulturellen Mentalitäten , Institut fur Philosophie, Logik und Wissenschaftstheorie, München, 1996. În urma cercetarilor întreprinse de catre membrii GRU, acestia au ajuns la concluzia ca volumul cu pricina nu exista. Sub titlul amintit a fost identificat de catre GRU un text scurt, conceput într-o germana cu greseli flagrante de vocabular si cu erori de redactare, care a fost lipit artizanal într-un fel de brosura de 27 de pagini. Creatia artizanala pe care autorul ei o prezinta drept carte nu are ISBN (conditie obligatorie pentru orice carte publicata). Mai mult decat atat, institutul din München, unde autorul pretinde ca a aparut, nu figureaza în lista editurilor din Germania. În Biblioteca Universitatii din München (universitate la care, asa cum pretinde d-l Biris, ar fi fost publicata lucrarea) nu apare nici o carte cu acest titlu. Ea nu apare în cataloagele electronice ale nici unei biblioteci din Germania. Prin urmare, suntem în fata unei declaratii false, deoarece creatia artizanala pe care profesorul Biris o prezinta drept volum de autor nu exista ca atare.
Mai grav este faptul ca profesorul Biris s-a folosit si se foloseste în continuare de declararea falsa a acelei pretinse carti. A promovat concursul de profesor universitar, în anul 1996, declarand, în lista publicatiilor, ca este autorul unui volum de autor purtand titlul Raum und Zeit in der Gestaltung der kulturellen Mentalitaten , volum care nu exista ca atare. A obtinut titlul de conducator de doctorat prin aceeasi declaratie ce contine si un fals. A afisat pe pagina de Internet a Universitatii de Vest o autobiografie unde, în lista publicatiilor sale stiintifice, printre volumele de autor, se numara si pretinsa carte.
GRU considera declaratia falsa a profesorului Biris drept un caz extrem de grav. Considera, de asemenea, ca faptele relatate îl aduc pe d-l Ioan Biris în incompatibilitate cu statutul de profesor universitar, de decan si de conducator de doctorate (statut obtinut, asa cum am aratat, prin declaratii false).
Generalul cu onoarea... plagiata
Generalul în rezerva Vasile Paul, al carui nume este asociat cu masacrul din Calea Girocului din Timisoara din decembrie 1989, a devenit cu trei ani în urma conferentiar la Universitatea de Vest. Grupul pentru Reforma Universitara a atras atentia, de mai multe ori, asupra caracterului imoral al angajarii generalului Vasile Paul la o universitate la care studiaza copiii victimelor din decembrie 1989. De altfel, si statutul academic al generalului Vasile Paul este unul discutabil. GRU a descoperit ca acesta este autorul unui plagiat. În cartea sa intitulata Centrele de putere ale lumii. De la unipolaritate la multi-polaritate (Bucuresti, Editura Stiintelor Sociale si Politice, 2003), semnata împreuna cu dr. Ioan Coscodaru, generalul Vasile Paul reproduce pe mai multe pagini pasaje întregi dintr-un studiu al lui Marian Zulean, intitulat Redefinirea intereselor fundamentale ale SUA, publicat în Sfera politicii, nr. 63, din octombrie 1998. Este vorba de un caz tipic de plagiat (furt academic, prin care un autor îsi însuseste ideile sau formularile altui autor, fara a fi autorizat sa faca acest lucru si fara a cita sursa de inspiratie).
În anul 2005, în urma unor memorii trimise de diferite asociatii ale victimelor Revolutiei din 1989, care protestau împotriva angajarii generalului la Universitatea de Vest, Senatul a numit o comisie care a investigat cazul. Comisia, formata din profesorii Victor Neumann, Radu Motica si Petru Urdea, nu a descoperit nimic ilegal sau imoral în angajarea generalului pe postul de profesor. Specialistii din comisie nu au observat plagiatul, desi, în calitatea lor, ar fi trebuit sa îl observe.
Plagiatul generalului Vasile Paul este agravat de faptul ca autorul lui l-a folosit pentru a obtine pozitii si onoruri în mediul academic. În tabelul de mai jos veti vedea cateva exemple care dovedesc plagiatul comis de Vasile Paul si Ion Coscodaru.
Conf. dr. Vasile Paul, dr. Ion Coscodaru , Centrele de putere ale lumii. De la unipolaritate la multi-polaritate, Bucuresti, Editura Stiintelor Sociale si Politice, 2003:
p. 35:
" (...) pe termen lung, stabilitatea Eurasiei va fi realizata printr-un sistem de securitate transeurasiatic, prin extinderea NATO, alaturi de aranjamente de securitate colectiva cu Rusia, China si Japonia."
p. 41:
"Constientizand ca nici o tara nu se poate apara singura, SUA, ca lider mondial, promoveaza o politica de securitate internationala în urmatoarele directii:
- sustinerea unei Europe democratice, pasnice si nedivizate;
- întarirea unei comunitati puternice în Asia si Pacific;
- cladirea unui nou sistem de comert liber;
- mentinerea Statelor Unite ca lider al politicii de securitate internationala;
- dezvoltarea cooperarii în problema amenintarii granitelor nationale;
- întarirea mijloacelor militare si diplomatice cerute de aceste provocari."
Marian Zulean , Redefinirea intereselor fundamentale ale SUA, în Sfera politicii, nr. 63, octombrie 1998:
p. 16:
" (…) pe termen lung, stabilitatea Eurasiei va fi realizata printr-un sistem de securitate trans-Eurasiatic, prin extinderea NATO, alaturi de angajamente de securitate colectiva cu Rusia, China si Japonia."
p. 18:
"Recunoscand ca nici o tara nu poate sa se apere singura, SUA, ca lider, promoveaza o politica de securitate internationala în urmatoarele directii:
- sustinerea unei Europe democratice, pasnice si nedivizate;
- întarirea unei comunitati puternice în Asia si Pacific;
- cladirea unui nou sistem de comert liber;
- mentinerea Statelor Unite ca lider al politicii de securitate internationala;
- dezvoltarea cooperarii în problema amenintarii granitelor nationale;
- întarirea mijloacelor militare si diplomatice cerute de aceste provocari."
Epilog: cercul imposturii se închide
Printr-o decizie din 25 octombrie 2006, generalul Vasile Paul a fost transferat (fara concurs) la Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea de Vest din Timisoara, în calitate de conferentiar. Pana la acea data, generalul a functionat ca profesor la Scoala de Înalte Studii Europene si Comparate, la aceeasi universitate. Decizia de transfer este semnata de profesorul Ioan Biris, decanul facultatii. Acelasi Ioan Biris a fost presedintele comisiei de concurs care l-a promovat lector pe fostul asistent plagiator Ionut Emanuel Crudu. Biris este, actualmente, conducatorul de doctorat al lui Crudu. Sub protectia decanului Biris, cercul imposturii se închide.
ÃŽn numele GRU:
prof. dr. Iancu Lucica, prof. dr. Marcel Tolcea, conf. dr. Vasile Docea, conf. dr. Paul Kun, conf. dr. Viorel Marineasa, conf. dr. Daniel Vighi
Se asteapta o reactie publica
GRU asteapta o reactie publica a corpului academic, institutionala si individuala, dar mai ales din partea urmatoarelor prestigioase foruri stiintifice si academice al caror membru este prof. Ioan Biris: Comitetul de Istorie si Filosofia Stiintei al Academiei Romane; Association for Foundations of Science, Language and Cognition (New York); Societatea Kant din Romania; Fundatia "Logos"; Fundatia "Stefan Lupascu"; Asociatia Romana de Semiotica; Asociatia de Filosofie de Limba Franceza din Romania; Institutul de Cercetari Social Politice; Subcomitetul de Istoria si Filosofia Stiintei, Academia Romana, Filiala Timisoara, unde este presedinte; Comisia pentru Confirmarea Titlurilor de Doctor si a Calitatii de I.O.S.U.D., MEC Agentia Romana de Asigurare a Calitatii ÃŽnvatamantului Superior, unde s-a autopropus evaluator; Senatul Universitatii de Vest.
A furat doar doua pagini din doua sute
Profesorul universitar Paul Vasile a fost descoperit de Grupul pentru Reforma ca a plagiat. Raspunsul televizat al faptasului a fost ca a furat doar doua pagini din doua sute. Mai mult, deoarece a crezut ca nu mai este filmat în studio, a mai apucat sa spuna telespectatorilor ca "se pisa pe cel din care a plagiat". Victima este distinsul conferentiar Marian Zulean de la Universitatea din Bucuresti.
MARIAN ZULEAN:
"In mediul academic romanesc acest tip de plagiat este foarte raspandit"
Grupul pentru Reforma din Timisoara a descoperit ca profesorul Paul Vasile a plagiat dupa un articol scris de dvs., in Sfera politicii din ‘98. Ce parere aveti despre aceasta intamplare?
Stiam de descoperirea GRU, dar nu aveam nici o intentie de a intreprinde vreo actiune pentru atestarea dreptului de autor, din mai multe motive. Pe de o parte, nu am incredere in instrumentele statului roman, dintr-o experienta anterioara, pe de alta parte in mediul academic romanesc acest tip de plagiat este foarte raspandit si mi se parea minor. Din cate stiu eu, cred ca ar trebui ca acest lucru sa fie penalizat de catre comisiile de etica ale fiecarei universitati.
Ulterior, reactiile aproape violente ale domnului general (rez.) Paul m-au facut sa imi schimb opinia. Acuza pe toata lumea, da telefoane de descurajare voalata si desconsidera autorul, aproape facandu-l pe acesta vinovat ca a scris cu 5 ani inaintea lui aceste texte. A afirmat ca nu avea cum sa plagieze pentru ca nu a auzit de numele meu, ba chiar lucruri mai grave... O minima decenta de-a cauta pe Internet prin Google Scholar, daca nu are acces la baza de date ISI sau macar sa citeasca revista 22, unde a aparut o minunata recenzie a cartii Politica de securitate nationala, co-editata de mine si recomandata de insusi Zbigniew Brzezinski, l-ar fi lamurit. De acea studiez toate mijloacele legale pe care le am la dispozitie pentru a intreprinde o actiune. Din punct de vedere moral nu mai este nevoie sa intreprind nimic, s-a compromis singur! (A consemnat Rodica Palade)
Dincolo de faptul divers
Cazurile prezentate indica, cred, cel putin doua lucruri: precaritatea standardelor de promovare academica, pe de o parte, si miza culturala si simbolica a demersului nostru. Aplicarea strict formala a unor criterii cantitative, fara o evaluare corespunzatoare, poate conduce la rezultate scandaloase cu efecte perverse: nu pot sa nu evoc cazul lui Petru Cretia, care nu a putut tine cursuri la Universitatea de Vest "pentru ca nu îndeplinea conditiile" si nu pot sa nu ma gandesc la zecile de tineri cercetatori, cu doctorate în strainatate, care nu-si gasesc locul în universitatile romanesti "pentru ca sunt prea tineri". Astfel, "vechiul regim" este asumat integral si perpetuat, în mentalitate si apucaturi, de o comunitate universitara închistata si paseista. În conditiile în care restul societatii este în plina transformare, Universitatea devine un soi de "avanpost al întunericului". Putem sa schimbam legislatia, putem sa semnam tratate europene, fondul va ramane acelasi. Schimbarea nu poate veni decat din interiorul comunitatii academice, din dorinta acesteia de a-si asuma o noua identitate si un statut adaptat la o societate "a cunoasterii", societatea secolului al XXI-lea. Noi încercam sa dam continut acestei dorinte. (Paul Kun)
IOAN BIRIS:
"De la cate pagini in sus trebuie sa aiba o carte ca sa fie carte?"
Pana la inchiderea editiei, Ioan Biris, decanul Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii de la UVT nu a putut fi contactat. Reproducem replica sa consemnata de publicatia 22 de ore din Timisoara in 12 septembrie 2007: "De la cate pagini in sus trebuie sa aiba o carte ca sa fie carte? Este o lucrare de autor. Daca cineva vrea sa o numeasca carte de la 60 de pagini in sus, n-are decat".