Plângere penală pentru abuz în serviciu, făcută de magistrați împotriva șefei CSM, Lia Savonea

Dora Vulcan | 01.10.2019

Asociația Inițiativa Pentru Justiție a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva șefei CSM, Lia Savonea, și a altor membri ai CSM. Savonea e acuzată de abuz în serviciu și uzurparea funcției.

Pe aceeași temă

Asociația a făcut o plângere penală împotriva șefei CSM, Lia Savonea, și a altor doi membri ai CSM, Evelina Oprina și Victor Alistar, pe care-i acuză de mai multe infracțiuni legate de desfășurarea concursului de numire în funcție a inspectorului șef al Inspecției Judiciare.

Astfel, cei trei sunt acuzați de uzurparea funcției, pentru că, la organizarea concursului de numire a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, l-au favorizat pe unicul candidat, adăugând câte cinci subcriterii pentru fiecare din cele cinci criterii de evaluare stabilite pentru concurs, precum și obligativitatea acordării unui punctaj minim de 1 punct pentru fiecare subcriteriu, sub sancțiunea anulării fișelor de notare ale membrilor comisiei de concurs care nu se conformează. Autorii plângerii penale spun că niciuna din aceste acțiuni nu era în atribuțiile comisiei de concurs.

Plenul CSM, atrag atenția autorii plângerii penale, nu a prevăzut pentru comisia de concurs prerogativa de a introduce subcriterii obligatorii, punctaje minime de acordat ori posibilitatea anulării fișelor de notare care corespund cerințelor legii și regulamentului.

Acțiunea celor trei ”a cauzat vătămarea interesului CSM, în calitate de garant al independenței justiției, ca acest concurs să se desfășoare în conformitate cu legea și regulamentul, precum și vătămarea interesului tuturor magistraților ca la conducerea Inspecției Judiciare să se afle o persoană numită în urma unui concurs obiectiv, desfășurat cu respectarea legii și regulamentului, iar nu cineva numit în urma unei proceduri nelegale, care nu poate prezenta garanții de imparțialitate, fiind susceptibil de a acționa la comanda grupului de interese care l-a favorizat la numire”, se spune în plângerea penală făcută de asociația de magistrați.

De asemenea, șefa CSM este acuzată de abuz în serviciu pentru că a stabilit ca validarea rezultatelor concursului să se facă la un interval de circa 4 ore, iar nu cu 3 zile înainte, așa cum prevede legea, pentru a nu permite asociațiilor profesionale ale magistraților Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție să participe la ședința de validare.

Scopul, spun magistrații, a fost tot favorizarea unicului candidat, Lucian Netejoru Lucian, a fost declarat public pe site-ul CSM câștigător, numit în urma unei proceduri nelegale și care nu poate prezenta garanții de imparțialitate, fiind susceptibil de a acționa la comanda grupului de interese care l-a favorizat la numire, mai spune magistrații.


Savonea s-a mai ales din partea asociației de magistrați cu încă o acuzație de abuz în serviciu și pentru că a refuzat să suplimenteze ordinea de zi cu cererea de invalidare a acestui concurs formulată de asociațiile profesionale ale magistraților Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție, în condițiile în care stabilise că la data respectivă urma să se analizeze dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege și regulament pentru validarea rezultatelor concursului.

De asemenea, Savonea și Alistar mai sunt acuzați de abuz în serviciu și pentru că nu s-au abținut de la vot, deși au participat, prima ca președinte, celălalt ca membru CSM, la organizarea aceluiași concurs și au făcut acte în scopul declarat de a-l favoriza pe unicul candidat, iar ceea ce se punea în discuție era tocmai legalitatea actelor făcute și amândoi știau că asociațiile profesionale ale magistraților formulaseră o cerere de invalidare în care îi acuzau de ilegalități.

Tot de abuz în serviciu este acuzată Lia Savonea și pentru că nu a înaintat Președintelui României propunerea privind eliberarea din funcție a judecătorului Dana Cristina Gîrbovan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22