Pe aceeași temă
Peste 1.000 de miliarde de euro va injecta Banca Centrala Europeana (BCE) pana in septembrie 2016, intr-o incercare radicala de a salva economiile tarilor supra-indatorate. Mai exact, BCE a pregatit un plan de 1.080 de miliarde de euro, fiind vorba de transe de 60 de miliarde de euro lunar, incepand de luni. Programul BCE prevede achizitii de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in zona monedei unice.
Masura, considerata radicala, este justificata de obiectivul Bancii Centrale de mentinere a stabilitatii preturilor de consum.
Totusi, masura va duce la o depreciere a monedei europene in fata dolarului, nefiind exclus sa asistam la un curs de 1:1 EUR/USD.
Situatia pare sa aiba efecte pozitive pentru economia Romaniei, arata economistii-sefi ai Bancii Comerciale Romane (BCR) si Piraeus Bank, Radu Craciun, respectiv Camil Apostol.
"Banca Centrala Europeana s-a angajat sa cumpere pe piata secundara incepand cu 9 martie obligatiuni denominate in euro emise de entitati din sectorul public. Cererea pentru acest tip de active financiare crescand, preturile lor vor creste, iar randamentele vor scadea”, considera Camil Apostol, potrivit Hotnews.
Economistul-sef al Piraeus Bank explica: “Tranzactiile desfasurandu-se pe piata secundara implica faptul ca cele 60 de miliarde euro cheltuite de BCE lunar nu vor ajunge la emitentii obligatiunilor ci la cei care le detin in momentul respectiv (in general banci comerciale, fonduri de investitii, fonduri de pensii, etc.). Acestia vor folosi sumele respective pentru a aduce in portofoliu alte active financiare precum actiunile si obligatiunile corporatiilor, fiind astfel de asteptat ca si preturile acestora sa urce. Cresterea numarului de tranzactii sporeste increderea jucatorilor in piata si face sa dispara discountul pentru ilichiditatea activelor", arata acesta.
Radu Craciun crede, la randul sau, ca planul BCE va avea repercusiuni in doua directii:
- Pe de o parte cresterea pretului activelor financiare precum obligatiunile (deci scaderea dobanzilor) sau actiunile;
- pe de alta parte, deprecierea euro in primul rand fata de dolar.
Potrivit economistului-sef al BCR, decizia BCE vizeaza in principal reluarea creditarii in zona euro. Radu Craciun considera ca intarzierea unei astfel de decizii a fost cauzata de refuzul Berlinului de a aplica o asemenea “politica neortodoxa”
"Din pacate, nu poate fi certa translatarea acestor injectii de lichiditate si in activitate de creditare in zona euro care este de fapt principalul obiectiv al aceastei strategii. Reluarea creditarii depinde de mai multi factori, increderea fiind unul dintre cei mai importanti. Gestul BCE vine cu o anumita intarziere explicata mai ales prin impotrivirea Germaniei la astfel de politici neortodoxe. A fost nevoie ca inflatia sa ajunga in teritoriul negativ pentru ca o astfel de decizie sa fie considerata in sfarsit acceptabila si in Europa. S.U.A s-au miscat mult mai repede beneficiind de avantajul unui singur centru de decizie", mai spune Craciun.
Cat priveste impactul asupra economiei romanesti a deciziei BCE, acesta s-ar putea traduce prin scaderea dobanzilor la lei, crede Radu Craciun
Si Camil Apostol crede ca este de asteptat ca exporturile romanesti in zona euro sa creasca, in urma deciziei BCE.