Pe aceeași temă
Mircea Geoană a anunţat că va renunţa la şefia PSD dacă va pierde alegerile prezidenţiale din toamna acestui an şi că va rămâne ulterior la latitudinea partidului dacă îl va mai dori în frunte. In varianta în care va ajunge la Cotroceni, Geoana vrea sa-l schimbe pe Emil Boc şi sa ofere PSD funcţia de premier. Declaratia a fost facuta la Realitatea TV.
„Probabil că o recalibrare a acestei coaliţii sau a altei coaliţii trebuie făcută, PSD va trebui să conducă guvernul”, a spus Geoană, care a lansat şi un avertisment la adresa pedeliştilor: „Cu un partid ca PSD în clipa în care întânzi prea mult coarda, se şi rupe coarda”.
Geoană a criticat declaraţiile critice la adresa coaliţiei de guvernare enunţate atât de preşedintele Băsescu la Paris (cel care s-a declarat dezamăgit de sine însuşi că a acceptat PSD la guvernare în decembrie 2008), dar şi pe cele ale preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, cel care chiar miercuri a afirmat că PSD s-ar putea retrage de la guvernare.
„Cred că dezamăgirea cea mai importantă a domnului Băsescu este dezamăgirea proiectului pe care l-a imaginat atunci când s-a făcut construcţia PSD-PDL. A crezut că PSD va fi anesteziat, iar el va avea drum liber către al doilea mandat. Ca şef de stat orice aluzie la instabilitate este o greşeală. Când te joci electoral cu astfel de teme, şi-a făcut şi lui rău şi ţării în general. Poate am făcut şi noi nişte declaraţii, dar cred că orice afirmaţie care produce instabilitate este o greşeală”, a subliniat Geoană.
Întrebat dacă demisionează dacă pierde prezidenţialele, Geoană a răspuns: "Da, aşa este corect, aşa e democratic. Dacă partidul mă doreşte în continuare să-l conduc, e altă chestiune. Dar din punct de vedere democratic, până la urmă într-o democraţie n-ai ce să faci. E ca la sport: ai câştigat, e foarte bine, ai pierdut, trebuie să mergi să îţi asumi un eşec".
Liderul social-democrat a mai susţinut că numai partidul poate să decidă, dacă după un asemenea eşec, el mai este util. "În clipa în care ţi-asumi o responsabilitate, să conduci un partid atât de mare cum este PSD-ului şi când convingi milioane de oameni să-ţi dea încrederea, în clipa în care ai reuşit, eşti bun, în clipa în care nu ai reuşit, mulţumesc frumos, îmi pun mandatul. Dacă partidul după aceea consideră că eşti în continuare util acestei cauze, sau mai doreşti tu să continui. (...) Din punct de vedere al jocului democratic, nu sunt nuanţe: ai câştigat, te duci mai departe, dacă nu, te-ai dus frumos la partid şi ai spus <<dragii mei colegi, vă mulţumesc pentru efort>>, nu cauţi scuze, nu cauţi să acuzi, eşti responsabil ca lider al partidului. Punct şi de la capăt" , a mai explicat Geoană, adăugând că pe el nu-l motivează "ambiţia de a avea putere în sens propriu".