Pe aceeași temă
La ora 14,00 urma să fie ratificată Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.
Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în PArlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„S-a amânat plenul de astăzi. Sunt mai multe motive. Unul dinte ele este că trebuie să se pună în funcţiune sistemul de vot şi online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat – Cameră şi pentru a putea trebuie să fie compatibilizată Camera cu Senatul. Se fac acum probe tehnice şi e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcţiune. Alt motiv este că e şedinţă de Guvern şi nu pot să participe miniştrii la şedinţa de plen. Şi mai e şi discuţia legată de poziţionarea partidelor”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii celor două camere.
Proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene prevede şi abrogarea Deciziei 2014/335/UE, EUROATOM adoptată la Bruxelles.
„Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene 2020/2053 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre, prevederile sale fiind direct aplicabile statelor membre fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.
După ratificarea noii decizii, Comisia Europeană va recalcula contribuţiile statelor membre pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare. Nivelul contribuţiei României pentru anul 2021, conform scrisorii de ratificare a bugetului UE, este în cuantum de 2.356.894.717 euro.
Pentru următorii cinci ani, media estimată a contribuţiei României este în cuantum de 2.659.127.447 euro, iar media pentru toată perioada cadrului financiar multianual 2021-2027 este de aproximativ 2.701.895.847 euro”, se arată în raportul comun al Comisiilor de buget-finanţe, care va intra, miercuri, în dezbaterea plenului comun al Parlamentului.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii PSD nu vor vota, miercuri, în plenul comun ratificarea contribuției României la UE, „pentru că vor să ştie ce cuprinde”.
„Eu şi colegii mei vom vota pentru copiii noştri din anul 2021 până în anul 2053. Acest proiect a fost dezbătut, prezentat publicului de către premier, de preşedintele Camerei. (…) E un proiect complex, asumat de toate familiile europene (…), care trebuie dezbătut foarte bine şi înţeles de români pentru a şti ce avem de făcut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu înseamnă că îl va vota mâine. Am solicitat o amânare şi o dezbatere pe acest proiect în primul rând în interiorul partidelor politice. Se doreşte o forţare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect”, a afirmat liderul social-democraţilor.
Ciolacu a criticat faptul că în Parlament au fost respinse toate cele 3.600 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul 2021 şi susţine că printr-o anexă au fost atribuite sume pentru autorităţile locale din localităţi în care PNL, USR şi UDMR au câştigat alegerile.
„Actualul Guvern i-a pedepsit pe cei care au votat PSD. Nu dorim să se întâmple acelaşi lucru şi în Planul Naţional de Redresare şi de Rezilienţă. E planul naţional al României, nu e nici al lui Cîţu, nici al lui Orban, nici al lui Cioloş, al nimănui. Este planul nostru, al românilor. Şi vrem să ştim ce cuprinde”, a adăugat Ciolacu.
Potrivit liderului PSD, sunt doar 7 state din cele 27 ale UE care „au trecut acest proiect de venituri proprii”.
Amintindu-i-se că premierul a spus că PNRR nu va fi prezentat Parlamentului, Ciolacu a spus: „Şi noi îi transmitem multă sănătate. Înseamnă să rezolve problema. Eu am trimis scrisori către familia socialistă şi am explicat tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales ce s-a întâmplat la bugetul de stat”.
Liderul PSD consideră că nu este o urgenţă adoptarea acestui plan.
„Nu este nicio urgenţă. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este gata la Guvern? Principiile mi le-a prezentat şi mie domnul Ghinea, astăzi, la comisie. Avem planul gata şi din cauza PSD nu se pot lua banii? Nu! Prin consens politic, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să treacă prin Parlament. Nu prin vot. Să fie dezbătut. Acest lucru s-a întâmplat în Franţa, Belgia, Italia, se întâmplă, săptămâna aceasta, şi în Olanda. Inventăm noi altă Europă sau alt mod de lucru? (…) Nu o să întârzie banii europeni din cauza PSD”, a afirmat preşedintele PSD.