Pleșu, Premiul Național 2018 al Uniunii Scriitorilor. Patapievici, premiul Cartea de critică

Dora Vulcan | 18.06.2019

Filosoful Andrei Pleșu a primit luni seară Premiul Național al Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2018. Horia Roman Patapievici a primit Premiul pentru critică, eseu şi istorie literară.

Pe aceeași temă

Ceremonia a avut loc luni seară, în cadrul unei gale desfășurate le Teatrul Național din Capitală.


Vedetele ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor pentru anul 2018, de la Teatrul Naţional din Bucureşti au fost Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici, laureat al Premiului pentru critică, eseu şi istorie literară, distincţie anunţată de criticul Alex. Ştefănescu pentru volumul „Două eseuri despre paradis şi o încheiere”, publicat de editura Humanitas, transmite Mediafax.

"Este o bucurie si o onoare sa decernez acest premiu al Uniunii Scriitorilor. Este vorba despre marele premiu. Important este ca se decerneaza aceste premii. (...) Este foarte bine ca aceasta activitate se desfasoara an de an. (...) Il felicit pe domnul Plesu pentru intreaga activitatea, pentru tot ceea ce a dat natiunii romane si pentru ce a facut pentru aceasta tara. Sincere felicitari", a spus ministrul Culturii, Daniel Breaz, citat de ziare.com, cel care i-a inmanat premiul scriitorului.

Andrei Plesu a spus ca este "foarte miscat" sa fie in pozitia celui care capata o asemenea inalta distinctie.

"Sunt putin mirat fiindca niciodata nu m-am identificat foarte precis cu profesiunea de scriitor, pentru ca pur si simplu este o profesiune cu contur difuz", a precizat Plesu.

”Oricare dintre noi, într-o formă sau alta, slujeşte frumosul şi îl oficiază după posibilităţi”, a precizat Patapievici în cuvântul său de mulţumire.

Laureată a distincţiei acordate pentru Cartea de proză, Gabriela Adameşteanu, premiată pentru romanul ”Fontana di Trevi”, publicat de Polirom a remarcat concurenţa cu volume semnate de autoare ca Florina Ilis sau Andreea Răsuceanu, care se numărau printre nominalizate: ”Cu toată mulţumirea pe care o acord juriului, acum ştiu că valoarea cărţii, după ce trece timpul, se măsoară în timp”, a spus scriitoarea.

Premiul Cartea de debut le-a fost inmanat scriitoarei Irina Roxana Georgescu, pentru "Notiuni elementare"; Editura Cartea Romaneasca, lui Mirel Talos, "Colectionarul de nuduri", Editura Rao si Andre Ferenc, "Szotag ado", Editura Jelenkor (Propunerea Comisiei pentru minoritati); Premiul "Mircea Ciobanu" lui Constantin Mateescu si Andrei Novac;

Premiul Cartea de traduceri i-a revenit lui George Volceanov, cu opera "W. Shakespeare - Regele Lear", Editura Tracus Arte.

Premiul Cartea pentru copii si tineret Adinei Rosetti, pentru "Povestea kendamei pierdute", Editura Arthur; Premiul Cartea de teatru lui Radu F. Alexandru, pentru "Ultima dorinta", Editura Polirom.

Premiul special i-a revenit lui Vintila Mihailescu, cu opera "Etnogeneza si tuica", Editura Polirom si lui Ioan T. Morar, cu "Sapte ani in Provence", Editura Polirom.

Totodata, Premiul Cartea de poezie a fost obtinut de Ovidiu Genaru, cu opera "La opt, gaura cheii si alte patimi", Editura Junimea.

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2018 (intrunit luni, 13 mai 2019) a fost alcatuit din: Dan Cristea (presedinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Stefanescu si Razvan Voncu (membri) .

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22