Pe aceeași temă
În opinia lui Andrei Pleşu, aceste teorii ale conspirației reprezintă o lipsă de patriotism și chiar o formă de victimizare. Iar cu această mentalitate, spune filozoful, România nu va ajunge nicăieri.
„Soros acum este interzis și în Ungaria de domnul Orban. De altfel, a avut un destin foarte interesant. În Ungaria era tratat ca evreu și antipatizat, În România era văzut ca ungur și era antipatizat, în Rusia era considerat american și antipatizat. Prin urmare, oriunde se ducea avea un portret sinistru. Ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta mie mi se pare de un comic uriaș. Pe de altă parte, văd că e o idee care prinde și pentru că dă explicații inexplicabile. E greu să înțelegi că un guvern ajunge să fie atât de incompetent și de netalentat în materie de guvernare. E mai la îndemână să inventezi o chestie în care guvernul devine piesă secundară, iar important e că se trag niște sfori. Cu mentalitatea asta nu o să facem niciodată nimic”, a spus Pleşu.
"Un fel de a pune batista pe țambal"
„Teoria conspirației are un succes extraordinar. E un fel de a pune batista pe țambal. E și o formă de lipsă de patriotism. Patriotismul, după mine, înseamnă să crezi în vigoarea nației, în resursele ei, să crezi inițiativa ei și buna orientare și în eficiența ei. Dacă ni se spune mereu că noi suntem formidabili, dar și în același timp numai cine nu vrea nu ne încalecă, ba Soros, ba Bruxelles-ul, ba Putin, tot timpul suntem victime. Eu nu cred că a fi victimă e o virtute. Și în orice caz nu e o virtute patriotică. Să ne hotărâm: ori suntem victimele unei conspirații, care ne-a castrat definitiv și o face în continuare, ori suntem ditamai națiunea respectabilă și eficientă? Mi se pare o contradicție între această amplă teorie a conspirației și am auzit de curând și o chestie jignitoare de-a dreptul: sașii sunt o adunătură de naziști. Bun, atunci ungurii sunt hortiști și românii sunt haiduci și cu asta punem istoria în conserve”, a spus filozoful.
Pleşu a amintit, de asemenea, că nu este prima dată în istoria României când se face apel la conspirații atunci când au loc evenimente importante.
„Amintiți-vă că atunci când au izbucnit evenimentele din Timișoara în 1989, prima explicație dată de Nicolae Ceaușescu a fost că e vorba de huligani și de agenturi. Când a fost Piața Universității, Ion Iliescu a spus că e vorba de golani și de infiltrați, de incitări, cum a spus și acum, de altfel. A fost și un analist politic de curând care încă de atunci susținea că demonstrația din Piața Universității era organizată de serviciile secrete franceze. Nu se știe brusc de ce erau francezii așa de implicați”, a precizat Andrei Pleșu.
"Voluptatea penumbrelor"
Cine sunt cei care cred aceste teorii? Andrei Pleșu apreciază că este vorba despre aceeași categorie de persoane care „se amuză să afle secrete”, cărora tot ce este o „țesătură ocultă pare interesant, plauzibil”:
„E vorba și de un nivel al unei categorii de populație care se amuză să afle secrete. Tot ce este o țesătură ocultă pare interesant, plauzibil. Altfel, e plicticos. Pe de altă parte, cei care lansează teoriile și cei care le preiau și le difuzează sunt oameni care întrucât au o teorie despre dedesupturi, se cred mai inteligent decât ceilalți. Există o voluptate a penumbrelor, a rădăcinilor obscure, care au același succes cum au filmele de groază, filmele cu bătăi. E trist, dar nu e prea suprinzător”, a conchis Pleşu.