Pe aceeași temă
Seful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Lazăr Cristian, a susținut că nu sunt probe suficiente pentru a trimite în instanță dosarul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. „Martorul Sebastian Ghiță nu a adus în mod concret nicio probă pentru a susține că a intervenit în vreun fel pentru ca lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi să fie «albită». Procurorii au audiat toate persoanele pe care le-a indicat martorul, dar nu au existat probe. Dosarul va fi închis în câteva zile, adică se va da o soluție”, a mai spus acesta, potrivit aceleiasi surse.
Procurorul General al României, magistatul Augustin Lazăr, a declarat că în perioada următoare anumite dosare considerate „grele” vor fi soluționate.
Printre aceste dosare se afla si cel al Mineriadei, care va fi finalizat pina la finele anului.
In dosarul Mineriadei sunt cercetați Ion Iliescu, Petre Roman, dar și alte persoane, pentru evenimentele din iunie 1990. Augustin Lazăr a susținut că această cauză a fost una complexă prin numărul mare de persoane implicate, cât și prin numărul impresionant al victimelor. „Conform modificărilor din legislație este necesar să explicăm în detaliu fiecare acuzație adusă inculpaților din această cauză”, a mai spus magistratul care are în lucru acestă cauză.
*******
Mateut: Ghita e nebun
Unul dintre cei nominalizati de Sebastian Ghita ca ar fi contribuit la falsificarea raportului asupra tezei de doctorat a lui Kovesi a fost avocatul Gheorghe Mateut, membru in Comisia tehnica de la acea vreme.Mateut a negat insa vehement orice implicare, sustinind ca nu-l cunoaste pe Ghita si ca acesta este ”nebun”
”Nu, am văzut ce a declarat. E nebun. Pe Ghiţă l-am văzut pentru prima dată pe holurile Instanţei Supreme. Nu l-am cunoscut până atunci niciodată. Nici vorbă să vină cu avionul particular la Cluj. Eu am întocmit şi am semnat raportul, împreună cu Gabriel Boroi şi Dumitra Popescu, la Bucureşti, în Ministerul Educației, unde era comisia. Noi am fost chemaţi ca și specialişti”.
Avocatul a mai precizat că ”toate documentele erau la Gabriel Boroi” și că nu s-a întâlnit la Cluj nici cu Mihnea Costoiu.
”Nu. Nu ne-am văzut niciodată la Cluj şi nu-mi amintesc să ne fi văzut”, a spus Mateuț, precizând și că îl va da în judecată pe Sebastian Ghiță.
Background
Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat la Parchetul General unde a depus un autodenunt in care afirma ca a participat la "redactarea in fals" a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.
Ghita sustine ca, alaturi de alti demnitari ai statului roman, ar fi falsificat raportul legat de acuzatiile de plagiat privind lucrarea de doctorat a sefei DNA, precizand ca nu a existat nicio intrunire a Comisiei tehnice pentru analiza acestei lucrari: "In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi. Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro.
"Am convenit sa acoperim acest plagiat al doamnei Kovesi, am convenit ca o astfel de chestiune ii va afecta cariera... Laura Codruta Kovesi avea cunostinta de ceea ce faceam noi... Eu pot sa va spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar acel Raport a fost scris in Guvernul Romaniei. Nu stiu ce o sa declare Victor Ponta despre acest lucru, o sa spuna dansul procurorilor. Aceste evenimente au avut loc in 2012", a mai spus Ghita.
Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta". Fostul presedinte spune ca nu stia, atunci cand a numit-o in functia de procuror sef, despre acest "plagiat": "Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit".
Basescu a mai acuzat-o pe Kovesi ca in 2016, "si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat".
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul formulat de Sebastian Ghiţă.
"În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip", spune procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA
Despre plagiatul Laurei Codruta Kovesi a scris Mugur Ciuvica in mai 2012, la scurt timp dupa scandalul de plagiat al lui Ponta, iar in iulie 2012 Consiliul National de Etica a dat verdict de neplagiat. La acea vreme ministrul educatiei era Liviu Pop, care a fost urmat in functie de Ecaterina Andronescu.