Pe aceeași temă
Miza Congresului PSD din 10 martie este încă neclară, analiștii politici spunând că este posibil ca nici să nu fie organizate alegeri pentru alte funcții din partid, totul gravitând în jurul reconfirmării lui Dragnea ca lider. Totuși la acest Congres se vor face schimbări şi la Statutul PSD, însă aceasta nu explică graba cu care a fost convocat. Cu toate acestea, în partid există o dispută intensă pentru funcția de președinte executiv, după ce Nicolae Bădălău a căzut în dizgrația liderului suprem.
Cea de a doua poziție în partid este dorită atât de Marian Oprișan, influentul lider și președintele CJ Vrancea, cât și de Ecaterina Andronescu. Ambii nu fac parte din cercul intim ai apropiaților lui Dragnea, ceea ce s-ar putea să nu-i califice pentru o asemenea funcție.
Dar miza Congresului ar putea fi și ca Dragnea să scape de vicepreşedinţii de partid care nu îi mai sunt loiali. Potrivit unor surse din partid, printre cei căzuţi în dizgraţie se numără Nicolae Bănicioiu şi Ionuţ Vulpescu, foşti miniştri în guvernarea Ponta, care au rămas foarte apropiaţi de fostul premier, aflat acum în război deschis cu Liviu Dragnea.
Un alt vicepreşedinte care va fi trecut pe linie moartă în partid este Georgian Pop, fost preşedinte al Comisiei pentru controlul SRI din Parlament, și pe care Liviu Dragnea îl suspectează că s-a apropiat prea mult de serviciile de informaţii. Și bineînțeles și Mihai Tudose, care a intrat în conflict deschis cu Dragnea înainte de a demisiona din funcția de prim-ministru.
Un anunț surpriză a venit însă de la organizația PSD Dolj, care l-a propus Marian Neacșu pentru funcția de președinte executiv al partidului, relatează Știripesurse.ro. Ar fi o premieră pentru PSD, care în afară de Liviu Dragnea, ar avea și numărul doi din partid un condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare în baza săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, angajându-și ilegal fiica la biroul său de parlamentar. Marian Neacșu este un apropiat al lui Liviu Dragnea, iar alegerea lui ca președinte executiv i-ar conferi liderului suprem un control absolut asupra partidului.