Pe aceeași temă
"Dacă guvernul Cioloș vrea să demonstreze că este în slujba interesului naţional, nu prizonierul partidelor care l-au votat, că are determinarea de a lăsa în urma sa şi ceva bun pentru România, să-şi asume răspunderea în Parlament pe această necesară modificare de lege şi atunci va constata dacă are majoritatea necesară să rămână la guvernare, sau va pleca. În caz contrar, istoria va menţiona guvernarea Cioloș la capitolul „guvernări inutile", menționează comunicatul transmis sâmbătă de PMP.
PMP enumeră în comunicat și mai multe greșeli ale noii guvernări:
“-A preluat bugetul propus de guvernul Ponta, cu tot cu riscul de a arunca ţara în grave derapaje bugetare, fără alocări substanţiale la investiţii şi cu un deficit bugetar foarte mare.
-Accepta în guvern un ministru, Petre Tobă, dovedit de specialişti ca a plagiat, echivalentul furtului intelectual.
-Ministrul Justiţiei nu cere revocarea Procurorului General, Tiberiu Nitu, aflat într-o anchetă penală în desfăşurare.
-Din promisiunile de transparentă a actelor guvernamentale, depolitizare, onestitate şi etică, se alege praful. Este momentul ca premierul Cioloș să demonstreze că înţelege dezavantajele alegerii primarilor într-un singur tur:
-Deficit grav de democraţie, primarii nu vor fi reprezentativi pentru comunitate dacă vor fi aleşi cu 15-20% din voturi.
-Mentinerea în funcţie a aceloraşi primari care ştiu cum să mintă şi să păcălească alegătorii cu pomeni electorale.
-Presedintele ţării, preşedintele CCR, forţe politice importante se pronunţă în favoarea alegerii primarilor în două tururi, iar dl Cioloș tremură de frica ameninţărilor lui Liviu Dragnea.”
PNL, singurul care susține revenirea la două tururi
UNPR-ul lui Gabriel Oprea, ALDE (Tăriceanu) și UDMR s-au raliat poziției PSD, anunțând că nu sunt de acord cu revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor. Mai mult, iau în calcul biocotarea scrutinului.
Situația îl pune în dificulate pe premierul Dacian Cioloș. Iar președintele PSD ține să îi reamintească acest lucru. Liviu Dragnea a spus vineri că șeful Executivului nu se mai poate gândi la inițierea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea legislației electorale în vederea revenirii la două tururi pentru primari.
“Astăzi suntem în următoarea situație: PSD, UNPR, ALDE și UDMR au anunțat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. Nu știu dacă dl. Prim-ministru Cioloș se mai poate gândi că are rost să inițieze o OUG sau un proiect de lege dacă majoritatea nu îl susține”, a spus Dragnea. El a vorbit despre riscul unui precedent “foarte periculos”. “Înainte de alegerile parlamentare ne putem trezi că vor să modifice și legea alegerilor parlamentare”, a adăugat liderul social democraților, potrivit Hot News.
PSD se plânge socialiștilor europeni
Nu doar că revenirea la două tururi de scrutin pentru primari i-ar determina pe social democrați să boicoteze alegerile, însă aceștia duc discuția într-un alt registru atunci cînd vorbesc despre riscuri la stabilitatea țării.
"Două tururi vor astăzi, mâine s-ar putea să dorească trei tururi. (...) Noi riscăm foarte mult să aruncăm țara în aer. România acum reprezintă o insulă de stabilitate apreciată de absolut toată lumea în zonă și pentru Primăria Capitalei, oamenii ăștia sunt în stare să tulbure această stabilitate care ne este foarte benefică", spunea Dragnea acum câteva zile la ședința grupului deputaților PSD.
Mai mult, social-democrații duc dezbaterea până în Parlamentul European. Miercuri, Dragnea l-a informat pe președintele legislativului European, socialistul Martin Schulz, că liberalii fac presiuni pentru modificarea legislației electorale.
"În cadrul discuţiei, liderul social-democraţilor români a făcut o prezentare sintetică a situaţiei politice din România (...) În acest context, preşedintele Dragnea a menţionat şi faptul că adversarii politici ai PSD fac presiuni mari asupra Guvernului pentru ca legislaţia electorală să fie modificată prin Ordonanţă de Urgenţă, ceea ce este inacceptabil din partea Partidului Social Democrat, care ia în calcul inclusiv boicotarea alegerilor locale", potrivit unui comunicat comunicat de presă al PSD.
Blatul unui singur tur
Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin favorizează partidele mari. Iar scandalul Colectiv a scos în evidență necesitatea resetării clasei politice. Toată discuția privind unul sau două tururi de scrutin reprezintă două modele de politică puse față în față. Vechea gardă care beneficiază de calculele unui tur vs noile partide care încep să apară și care ar putea avea șanse electorale mai mari în două tururi. Bine înțeles că dezbaterea a primit critici și din tabăra adversă PSD.
Partidul M10 acuză un blat între Iohannis, Cioloș și Liviu Dragnea, în acest sens. M10 a reacționat la începutul acestei săptămâni la discuțiile duse în spațiul public pe marginea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă nu se revine la două tururi, susține formațiunea, situația creată arată un “blat” între președintele Iohannis, premierul Cioloș și liderul PSD, Liviu Dragnea.
“România asistă siderată la o târguială ca la piață între un Președinte care uită că este președintele tuturor, nu al unui partid, un premier care a arătat deja că se răzgândește peste noapte și un Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, care se dorește arbitrul alegerilor din România”, argumentează formațiunea.