Pe aceeași temă
PMP acuză Guvernul că o eventuală intrare în vigoare a noului Cod Fiscal, fără etapizare și pregătire, ar duce la creșterea deficitului și ar împinge România într-o aventură după modelul grecesc.
"După discursul președintelui Iohannis de la BNR, era previzibilă retrimiterea către Parlamentul României a Codului fiscal adoptat cu mare fast în luna iunie de către USL. Președintele Iohannis a luat această decizie după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Consiliul Fiscal, instituții prestigioase internaționale - FMI, BM, UE și BCE - au criticat în termeni duri Codul fiscal al PSD-PNL", se arată într-un comunicat al PMP.
ECOFIN n-a fost de acord cu aplicarea Codului fiscal în forma actuală, iar delegația FMI-BM- UE și-a anulat vizita din iulie în România ca semn al dezacordului față deaceastă reglementare.
"Victor Ponta ignoră tratatele europene și internaționale la care România este parte, obligațiile pe care ni le-am asumat prin Tratatul Fiscal, să nu depășim 1% din PIB deficit bugetar", potrivit comunicatului.
Potrivit PMP, "Guvernul Ponta împinge România într-o aventură de tip grecesc, fără să țină cont că autosuficiența, ignorarea semnalelor specialiștilor, supraevaluarea propriilor competențe au dus Grecia în groapa actuală".
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, nu a promulgat Codul Fiscal și, vineri, a retrimis legea in Parlament. Iohannis avertizeaza ca masurile cuprinse in noul Cod vor avea consecinte importante la nivelul mentinerii consolidarii fiscale si ca e nevoie de o atitudine echilibrata care sa nu genereze disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.
Premierul Ponta a declarat ca respingerea noului Cod Fiscal este fie o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost, fie o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc.