PMP inghite Uniunea fondata de Oprea si preia toate aliantele locale ale acesteia cu PSD si PNL

Dora Vulcan | 12.07.2016

Partidul Miscarea Populara (PMP) va absorbi Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), partid condus de Valeriu Steriu dupa ce fondatorul UNPR, Gabriel Oprea, a inceput sa aiba probleme cu justitia. Daca initial se vorbea despre conceperea unui nou partid, la finalul negocierilor a fost anuntata fuziunea prin absorbtia UNPR de catre PMP, partid condus de fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Pe aceeași temă

 

 

 

Miza fuziunii: PMP salveaza UNPR de la dizolvare printr-o absorbţie onorabilă; după ce PSD şi fostul său lider cercetat penal au pus UNPR pe butuci. La schimb, Băsescu primeşte alianţele locale ale UNPR cu PSD si PNL. Amoeba politica astfel formată, care se va numi tot PMP şi-şi va păstra toate insemnele de identificare, va avea patru prim-vicepreşedinţi. De la PMP: Cristian Diaconescu şi Siegfried Muresan. În acest moment, Băsescu a dat şah adversarilor săi politici: PSD şi PNL.

 

 

UNPR, partidul al cărui lider a fost Gabriel Oprea, fuzionează cu PMP, formaţiunea înfiinţată de Elena Udrea, anunta corespondentul Digi 24. Liderii Valeriu Steriu (UNPR) şi Traian Băsescu (PMP) au anunţat că au ajuns la un acord, după negocieri care au durat două săptămâni. Progresiştii au câştigat în noul partid jumătate din funcţiile de conducere la nivel central şi în filiale.

 

 

 

Traian Băsescu a anunțat, marți, că partidul pe care l-a fondat, PMP, va absorbi într-o săptămână UNPR, după ce progresiștii au plecat în număr important la PSD, iar UNPR-ul condus de Valeriu Steriu a rămas un partid care nu mai are opțiuni pro-PSD.

 

Vrem fuziune cu un partid în care parlamentarii nu mai au opțiune spre PSD”, a declarat Traian Băsescu într-o conferință de presă, în care a anunțat că posturile de conducere după fuziune vor fi distribuite proporțional 50-50.

 

 "Astazi am finalizat un proces de negociere care dureaza de doua saptamani, un proces de fuziune intre PMP si UNPR. Sunt destui parlamentari din UNPR care au plecat la PSD. Nu ne deranjeaza, pentru ca dorinta noastra este sa facem o fuziune cu un partid in care cea mai mare parte a parlamentarilor nu are optiune pentru PSD", a declarat Traian Basescu. "Este un proiect in care ne-am pus speranta sa oferim un viitor celor care ne-au votat. (...) Asta este varianta cea mai buna", a spus si Valeriu Steriu.

 

 

Fostul presedinte al Romaniei a oferit si cateva detalii despre partidul rezultat in urma fuziunii:

 

  • Am semnat cu dl presedinte Steriu acordul de fuziune.
  • Partidul se va numi PMP,
  • insemnul electoral se mentine cel al PMP si imnul este cel al PMP.
  • Noul partid pastreaza toate insemnele PMP.
  • Va fi o distributie echilibrata a puterii in teritoriu.
  • Analiza pe care o facem de doua saptamani ne arata ca acolo unde PMP este puternic, sunt slabiciuni la UNPR.

 

Fostul președinte a mai spus că distribuția puterii în teritoriu a noului partid va fi echilibrată. În același timp însă, a adăugat Băsescu, fiecare dintre cele două formațiuni își va menține în administrația locală alianțele deja încheiate pentru conservarea unor funcții in Consiliile județene sau de viceprimari fie cu PSD, fie cu PNL.

 

 

Disparitia unui partid-cameleon -  numit si partid "balama" -  odata cu liderul sau, cercetat penal

 

Absorbția UNPR, formațiune care a eșuat după alegerile locale în stabilirea unor alianțe pentru parlamentare și cu PNL, și cu PSD, marchează practic dispariția acestei formațiuni, după retragerea din partid și, din toamnă, și din politică, a fondatorului său, Gabriel Oprea, urmărit în două dosare penale și acuzat de plagiat.

 

Va fi o distribuţie echilibrată a puterii în teritoriu. Pentru că analiza pe care o facem de două săptămâni ne arată că acolo unde Partidul Mişcarea Populară este puternic, sunt slăbiciuni mai mari la UNPR, şi unde Partidul Mişcarea Populară este slab, a avut rezultate slabe la alegeri, este mai puternic UNPR. Avem o soluţie echilibrată de 50% – 50%. Vă mai pot spune că PMP-ul actual are doi prim-vicepreşedinţi, noul partid va avea patru prim-vicepreşedinţi pe care îi va desemna UNPR până miercuri. Drept pentru care, în conformitate cu statutul nostru, am semnat cu domnul preşedinte Steriu acordul de fuziune”, a mai spus Băsescu.

 

Întrebat ce se va întâmpla cu Gabriel Oprea care, potrivit statului UNPR, este preşedinte de onoare, Băsescu a spus: ”Nu e membru al noului partid Gabriel Oprea. După fuziune nu mai e partidul, rămâne cu onoarea”. 

 

 

Noul partid, un simbiot politic

 

Din declarațiile celor doi lideri, Traian Băsescu și Valeriu Steriu, reiese că structurile de filiale din teritoriu ale celor două formațiuni se echilibrează. Astfel, PMP, care a avut un scor la locale de 4.6%, a înregistrat acest rezultat participând singur în alegeri și doar în aproximativ jumătate din județe.

 

La rândul său, UNPR, care a obținut 300.000 de voturi la locale, a participat de unul singur în cîteva circumscripții, în general în orașe mici, iar în majoritatea localitățăilor, ca și la Consiliile județene și locale, a mers împreună cu PSD.

 

Valeriu Steriu reprezintă în acest moment o formațiune cu circa 25 de parlamentari, jumătate dintre aceștia migrînd, după alegerile locale, la PSD.

 

Steriu a mai arătat că formațiunea viitorul PMP va fi un proiect menit să echilibreze cele două mari forțe politice – PSD și PNL. El a mai spus că printre prioritățile PMP se vor afla dezvoltarea capitalului autohton și agricultura.

 

 

Noul partid va avea patru prim-vicepresedinti

 

Noul partid va fi condus momentan tot de Basescu dar pe viitor va avea patru prim-vicepresedinti si "se vor partaja functiile in mod egal", a mai adaugat fostul sef al statului.  Congresul de fuziune va avea loc săptămâna viitoare, când se va alege un președinte comun și patru prim-vicepreședinți, cei de la PMP fiind Cristian Diaconescu și Sigfried Mureșan.

 

"Va fi o fuziune care se voteaza miercuri si se termina joi, saptamana viitoare. (...) Gabriel Oprea nu este, Serban Mihailescu a demisionat din partid, deci nu este nicio problema", a spus Traian Basescu.

 

 

Absorbtia in PMP dupa esecul negocierilor cu PNL

 

Saptamanile trecute, a fost intens vehiculata varianta unei fuziuni a UNPR cu PNL, insa aceasta nu a depasit stadiul de zvon. De asemenea, PSD anunta in acea perioada ca nu renunta la progresisti. In cele din urma, la inceputul lunii iulie, varianta fuziunii intre PNL si UNPR a picat, iar presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca UNPR merge singur in alegerile parlamentare si ca progresistii si social-democratii raman colaboratori.

 

 

 Principalele declaratii, pe scurt (conform Hotnews): 

 

Basescu:

  • "Am finalizat un proces de fuziune care dureaza de doua saptamani intre PMP si UNPR.
  • Sunt destui parlamentari UNPR care au plecat la PSD. Nu ne deranjeaza. Cea mai mare parte parlamentarilor (care au ramas - n.r.) nu au optiune PSD.
  • Vom avea fiecare partid congresele de fuziune miercuri".

Steriu:

  • "Cred ca sunt multi romani care vor sa aleaga altceva decat PSD sau PNL si putem oferi alternativa.
  • Suntem increzatori ca avem proiectul cel mai bun in fata."

Basescu:

  • "A fost vot unanim. Am semnat acordul de fuziunea.
  • Partidul se va numi Partidul Miscarea Populara, insemnul se mentine, imnul este al Miscarii Populare.
  • Noul partid pastreaza toata insemnele.
  • Va fi o distributie echilibrata a puterii in teritoriu. Pentru ca analiza pe care o facem de doua saptamani ne arata ca acolo unde PMP este puterni sunt slabiciuni la UNPR si (invers)."

Steriu:

  • "Vom continua tot ce inseamna sprijin pentru militari, pentru rezervisti, si pentru agricultori si pentru capitalul autohton."

 

 

Cu cinism despre episodul mortii lui Bogdan Gigina:

Basescu:

"A ramas acolo, ca doar nu este la Steriu."

Steriu:

"Partidul a crescut din ianuarie."

Basescu:

"Aratati-mi unul (un membru din UNPR - n.r.) neonorabil. Gabriel Oprea nu mai este, Serban Mihailescu a demisionat din partid, nu vad nicio problema."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22