Pe aceeași temă
"Am hotărât să sesizăm Avocatul Poporului în ceea ce priveşte Codul criminal administrativ pe care l-a adoptat Guvernul Dăncilă. Este o premieră pentru România postdecembristă pentru că niciodată o decizie a Guvernului nu a stat nepublicată mai bine de 10 zile de la adoptarea ei. Este un lucru foarte grav, pentru că este vânzare de ţară ceea ce s-a întâmplat la Palatul Victoria”, a spus Eugen Tomac, președintele PMP, la finalul ședinței Consiliului Executiv Național al PMP, citat de stiripesurse.ro.
”Prin acest şiretlic politic, practic, Guvernul Dăncilă a încercat să oficializeze limba maghiară drept a doua limbă de stat, lucru inacceptabil. O considerăm o vânzare de ţară şi, din acest punct de vedere, credem că limita în ceea ce priveşte cedarea politică a ajuns mult prea jos”, a mai spus liderul PMP.
El a criticat intervenția Ungariei cu privire la conținutul Codului administrativ spunând că ”este inadmisibil ca un guvern străin, cum este Guvernul de la Budapesta, să îi dicteze Guvernului României ce trebuie să facă în ceea ce priveşte interesele României”.
El a amintit că toate statele Uniunii Europene au politici externe extrem de clare în ceea ce priveşte legislaţia limbii oficiale a statului și a spus niciodată nu va fi posibil așa ceva ”în Franţa, unde vedeţi sute de minorităţi, că oamenii vin şi cer asemenea drepturi care nu au nimic în comun cu legislaţia europeană"
***
OUG privind Codul administrativ a fost publicată miercuri Monitorul Oficial după ce liderul UDMR și-a manifestat nemulțumirea cu privire la folosirea limbii materne în administrație.
Codul administrativ a mai trecut anul trecut și prin Parlament, însă a fost respins în ansamblul său de Curtea Constituțională, pentru că nu a fost respectat principiul bicameralismului. În loc să fie reluată procedura în Parlament, Coaliția PSD-ALDE a preferat să treacă acest cod prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.
Astfel, a fost adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern din 25 iunie, iar în şedinţa din 3 iulie i s-au mai operat câteva modificări şi clarificări, atât în urma discuțiilor cu liderul UDMR cât și în urma recomandărilor primite de la Consiliul legislativ.
Satisfacție oferită UDMR
În actul normativ s-a păstrat prevederea potrivit căreia în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea în raporturile cu aceştia şi a limbii minorităţii respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale Codului administrativ şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
"Se menţine acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităţilor publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%, aşa cum a decis Parlamentul. Se înlocuieşte sintagma 'în forma bilingv' cu sintagma 'în limba română şi în limba minorităţilor naţionale', pentru o mai multă claritate", a anunțat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al guvernului.
USR și PNL au anunțat că vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională împotriva Codului administrativ.