PNL a sesizat CCR in privinta reducerii cu 25% a salariilor bugetare

Fara Autor | 02.07.2010

Pe aceeași temă

PNL a sesizat Curtea Constitutionala (CCR) cu privire la neconstitutionalitatea legii privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a declarat vineri, senatorul liberal Ioan Ghise.




Sesizarea a fost depusa miercuri cu numarul de inregistrare 2966, ea fiind semnata de 21 de senatori liberali si 19 senatori PSD. Sesizarea invoca faptul ca reducerea salariilor bugetarilor, asa cum este stipulata in legea respectiva, incalca articolul 41 alineatul 5 din Constitutie care garanteaza caracterul obligatoriu al conventiilor colective de munca.





"Guvernul nu se poate imixtiona in conventia colectiva de munca dintre autoritati publice locale, care au autonomie locala, si angajati. Ei trebuiau sa faca rectificare bugetara si in baza rectificarii bugetare, fondurile fiind prea reduse, atunci autoritatile locale sa negocieze cu sindicatele si in baza negocierii sa se realizeze conventii care sunt garantate. In clipa de fata exista contracte colective de munca pe ramura, ori Guvernul, in aceasta relatie intre autoritati publice locale si salariati, este un tert. Si in Codul Civil contractul este legea partilor, ori nu te poti baga tu, ca Guvern, care nu esti parte in contract, intre doua parti care au contracte intre ele", a explicat Ioan Ghise.




Asupra acestui subiect, Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja, sustinid ca ea este constitutionala. Tăierea a 25% din salariile bugetarilor este o restrângere a dreptului la muncă, însă este corect întemeiată de Cabinet pe prevederile articolului 53 din Legea fundamentală, afirmă judecătorii Curţii Constituţionale.





"Salariul reprezintă o componentă a dreptului la muncă şi reprezintă contraprestaţia angajatorului în raport de munca prestată de către angajat în baza unor raporturi de muncă. (...) Întrucât dreptul la salariu este corolarul unui drept constituţional, şi anume dreptul la muncă, se constată că diminuarea sa se constituie într-o veritabilă restrângere a exerciţiului dreptului la muncă. O atare măsură se poate realiza numai în condiţiile strict şi limitativ prevăzute de articolul 53 din Constituţie", spun judecătorii CCR.




Aceştia au analizat dacă articolul 53 invocat de Cabinet pentru luarea acestor măsuri este o justificare valabilă în România anului 2010, ajungând la concluzia că reducerea cheltuielilor este o măsură necesară pentru menţinerea democraţiei şi "salvgardarea fiinţei statului".




Judecătorii CCR au respins toate celelalte critici cuprinse în sesizarea de neconstituţionalitate a mai multor zeci de parlamentari, care acuzau discriminare, impozitare inechitabilă şi altele.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22