PNL a votat criteriile de integritate. Bolojan: Bucurestiul a facut foarte multe greseli

Vlad Toma | 11.12.2015

Liberalii au votat, vineri, toate propunerile privind criteriile de integritate. Au fost un singur vot impotriva si o abtinere.

Pe aceeași temă

 

Dezbaterile pe aceasta tema au avut loc in prezenta unei reuniuni la care au participat peste 700 de membri ai PNL, a inceput la pranz si a durat aproape trei ore.Trebuie sa ne masuram limitele. E clar ca PNL are o problema de incredere in randul generatiei de dupa '89. Din pacate avem colegi in tara care colaborau cu PSD cand noi eram in opozitie si colaboreaza si astazi. Aceste criterii vor fi un raspuns pe care noi il dam societatii”, a spus co-presedintele Vasile Blaga.

 

Consiliul National al PNL a votat, totodata, si numirea lui Ilie Bolojan in functia de secretar general unic al partidului. Bolojan este primarul orasului Oradea. El a punctat cateva lucruri intr-un discurs sustinut vineri.

 

“Am ajuns in aceasta pozitie intr-un perioada dificila. Lumea politica din care facem parte este intr-un punct destul de jos, situatie in care am primit niste lectii din care trebuie sa invatam. Avem o incredere scazuta in ochii populatiei, fata de perioada in care eu am ajuns in adminsitratie, in 2005 era o onoare sa fii primar sau prefect. Astazi nu mai este.


Aveam o cota de incredere mi-aduc aminte in alianta DA care ne permitea… in primii ani am fost foarte eficienti. Si domnul Blaga isi aduce aminte de echipa de atunci. Dupa aceea, treptat treptat, alianta nu a mai functionat. Una dintre obligatiile noastre este sa recastigam increderea in politica, inclusiv in PNL. Este absolut necesara pentru a avea autoritatea de a guverna bine. Nici o tara nu se dezvolta si nu prospera fara o buna guvernare.

 

Fara incredere (…) ajungi (la situatia) pe care o avem astazi in multe ministere - nimeni nu mai asculta de nimeni, nu se mai face nimic.

 

Si o ultima observatie legata de organizatia de Bucuresti: stimati colegi din Capitala, de ceea ce faceti dvs depinde Romania. Sa nu uitam ca Bucurestiul genereaza 25% din bugetul Romaniei. Inca 15% in judetul Ilfov. O astfel de structura mamut prost administrata ne trage inapoi. Asta este miza dvs. Parerea mea este ca ati facut foarte multe greseli in acesti ani. Eu mi-as fi dorit sa il vad pe Primarul General al Capitalei aici undeva in stanga sau in dreapta. Eu nu il cunosc, sigur stand in Oradea eu nu il cunosc poate dvs il stiti mai bine. Dar are o miza majora.

 

Actualul primar interimar sa isi poarte crucea 6 luni la primaria Capitalei. Nu e o gluma asta. Ati tras cateva cartuse in aer, nu mai ratati altele! pentru ca de ceea ce faceti dvs depindem cu totii. Eu va asigur de toata disponibilitatea mea dar haideti sa facem si in Bucuresti ce trebuie, pentru ca sunteti motorul economic al Romaniei si tara asta merita mai mult", a spus Bolojan, citat de Hot News.

***

Printre participantii la dezbateri se numara liderii partidului, alesii locali liberali din intreaga tara si liderii filialelor din teritoriu, transmite Hotnews.

 

Cititi desfasurarea evenimentelor in format LiveText:

 

Prim-vicepresedintele PNL Mihai Voicu prezinta criteriile de integritate. 

 

Vasile Blaga:

 

Sunt absolut de acord cu dl Quintus, este o zi decisiva. Ce am putea sa facem rau pentru PNL: 1: Sa promovam clantai, demagogi, care anunta schimbarea ca sa apuce si ei ceva. Si doi: sa mimam schimbarea.

 

Trebuie sa ne masuram limitele. E clar ca PNL are o problema de incredere in randul generatiei de dupa '89.  Din pacate avem colegi in tara care colaborau cu PSD cand noi eram in opozitie si colaboreaza si astazi.

 

Aceste criterii vor fi un raspuns pe care noi il dam societatii. Accentul cade pe responsabilitatea si responsabilitarea din functie. Nu mai sunt fiefuri dinainte castigate de PSD.

 

Reforma: Cand am luat decizia de unificare am luat decizia ca vom lasa in urma trecutul. O reforma nu se face plecand de la ideea de a epura pe cineva sau ceva, este un esec daca este indreptata impotriva unor persoane. Nu se face cu ultimatumuri. Colegi aruncati peste bord dupa ce ne-am facut treaba cu ei. Reforma se face sa te ridici la asteptarile romanilor.   

 

Nimeni din cei care vor pierde alegerile la ei acasa in teritoriu nu vor face parte din conducere. 

 

Alina Gorghiu

 

Am depus in septembrie o motiune de cenzura desi  multi ne-au pus sa asteptam. Nu punem calculul politic inaintea integritatii. Cetateanul trebuie sa se afle in centrul atentiei unui partid politic. 

 

La alegerile locale si parlamentare din 2016 ne asumam doar promisiuni pe care le putem realiza. Construim fundatia unui partid diferit. 

 

Electorat evoluat, implicat in viata sociala. PNL va ajunge la guvernare, dar nu cu compromisuri si nu urcandu-se pe furia cetatenilor. 

 

Vom avea un secretar general unic si presedinte unic la PNL Bucuresti dar timpul nu mai are rabdare cu noi, este nevoie sa acceleram procesul de fuziune. Dar vorbesc si despre alta fuziune, mai importanta: fuziunea cu strada. Trebuie sa fuzionam cu asteptarile electoratului. Avem nevoie de dialog cu societatea civila. 

 

Impreuna cu colegele parlamentare vom depune initiativa legislativa pentru a aduce mai multe femei in viata politica, chiar daca sunteti putine femei in sala. 

 

Trebuie modificari in programele de guvernare. Reforma ampla, consitutionala, misiune pentru un nou parlament legitim. Este nevoie de comasarea tuturor alegerilor pentru a evita starea de perpetua campanie electorala. 

 

Avem obligatia sa revenim la doua tururi de alegeri pentru primari. Sunt lucruri pentru care iti trebuie curaj. Trebuie sa anuntam o noua viziune pentru administratia din Romania, nu refuzam ideea cresterii salariilor pentru functionari, dar in paralel trebuie o debirocratizare. 

 

Criterii de integritate: O parte a presei le-a numit "decalogul integritatii". Eu le voi numi "decalogul normalitatii". Va cer votul pentru ele. PSD preia criteriile de integritate al PNL dar face ajustarile necesar ca intreaga conducere sa poata candida.

 

Quintus: 

 

"Unificarea definitiva a PNL - cred ca acest lucru ar trebui sa se intample inainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Aceasta este sansa noastra. Colegii mei sa grabeasca lucrul acesta. Cred ca intalnirea de astazi este un pas decisiv spre ceea ce dorim cu totii sa facem. Il rog pe Dumnezeu sa imi ingaduie pana cand acest partid va fi unit. As vrea sa traiesc acest moment."

 

Quintus isi incheie discursul astfel: "Traiasca Partidul National Liberal unit!" Aplauze puternice in sala

 

***

 

Consiliul va valida unificarea functiei de secretar general al partidului, functie ce va fi ocupata de primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Consiliul intentioneaza de asemenea sa adopte 10 criterii de integritate pentru candidatii la alegerile din 2016 :

 

1. Lustratie

a. Sa nu fi fost membru sau colaborator al fostei securitati si sa nu fi fost dovedit ofiter acoperit;  
b. Sa nu fi detinut functii retribuite in aparatul de conducere al Partidului Comunist Roman, la orice nivel.

2. Traseism
Sa nu isi fi schimbat apartenenta politica astfel incat sa fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decat prin fuziuni. 

3. Nepotism
Sa nu fi angajat in functii, in cadrul institutiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, sotul/sotia, rude sau afini de gradul I.

4. Contracte cu statul
Sa nu fie parte in afaceri sau contracte cu institutia pentru care candideaza sau in institutii din subordinea acesteia. 

5. Fals in declaratii
Sa nu aiba neregului sau falsuri constatate prin decizii definitive, in declaratia de avere sau interese. 

6. Incompatibilitate si conflict de interese
Sa nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibiltate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii
Sa nu fi avut declaratii sau atitudini rasiste, sovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotarari definitive.

8. Datorii la buget 
Sa nu inregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, in calitate de persoana fizica. 

9.Plagiat
Sa nu fi fost dovedit prin hotarari judecatoresti definitive ca a obtinut diplome sau alte titluri prin plagiat.*


*Intrebata luni la ce se refera acest criteriu care prevede "hotarare judecatoreasca" in conditiile in care nu sunt cunoscute cazuri de hotarari judecatoresti privind plagiatul, Gorghiu a raspuns: 

"Nu s-a facut distinctie, in toate cazurile s-a mers pe ideea unei hotarari judecatoresti definitive tocmai pentru a nu exista arbitrariul pe care il impune o acuza in spatiul public nesustinuta ulterior. Este nevoie sa dovedesti cand faci o acuza, nu este suficient  sa faci o acuza mai ales in cazul unor candidati care ar putea pierde o candidatura pentru o simpla acuzaie in spatiul public nesustinuta. Ramane deschisa pentru dezbateri toata lista de criterii. Au fost si astazi colegi care au avut mandat de la organizatii sa vina sa faca nuantari pe text. Va fi intersanta sedinta din Consiliu pentru ca toata lumea va avea un cuvant de spus atunci cand vorbim de un proces atat de complex care presupune schimbarea la fata a PNL. E un moment foarte important."  
 

10. Probleme penale.
a. Sa nu fi fost condamnat definitiv pentru o infractiune de coruptie, pentru infractiuni comise cu violenta sau pentru alte infractiuni cu intentie;
b. Sa nu fi inceput impotriva sa urmarirea penala pentru infractiuni de luare/dare de mita sau infractiuni comise cu violenta;
c. Sa nu fi fost trimis in judecata pentru alte infractiuni comise cu intentie 
d. Sa nu se afle intr-o masura preventiva- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infractiune cu intentie.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22