Pe aceeași temă
Liderul grupului liberal din Camera Deputaților sustine ca aceasta lege este una cu dedicatie pentru baronii PSD care sunt marii latifundiari din zona de sud a Romaniei.
„Partidul National Liberal a depus astazi in scris sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei impreuna cu colegii de la USR pe proiectul de lege privind vanzarea si cumpararea de terenuri agricole. Asa cum am sustinut si in plen, pozitia Partidului National Liberala e ca aceasta lege este o lege cu dedicatie speciala pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de sud a Romaniei", a declarat Florin Roman.
El a precizat ca legea este neconstitutionala si impune in anumite situatii o dubla impozitare.
„Practic, din punctul de vedere al colegilor juristi, legea este neconstitutionala, este discriminatorie, restrange dreptul de proprietate si impune in anumite situatii o dubla impozitare pentru ca baronii rosii vor ca terenurile sa le fie vandute doar lor la bani de nimic", a explicat liderul deputatilor PNL.
Potrivit legii initiate de fratele baronului de Olt, Paul Stănescu, romanii si străinii care nu sunt fermieri cu activitate în România in ultimii cinci ani le va fi interzis dreptul sa cumpere terenuri agricole în Romania. PNL si USR atrag atentia asupra faptului ca rezultatul ar fi ca actualii latifundiari români vor avea monopol pe cumpararea de terenuri, incalcand astfel dreptul la proprietate si cel de mostenire.
Mai mult, in textul sesizarii se arata ca legea este neconstitutionala si asta pentru ca instituie obligatia romanilor detinatori de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, ale celor care au deja societati de exploatare agricola de cel putin cinci ani.
De asemenea, legea ar impune o dubla impozitare asupra sumelor obtinute de cetatenii care isi vand un teren in mai putin de 8 ani de la dobandire, situatie aplicabila inclusiv in cazul in care terenul a fost dobandit prin mostenire, ceea ce, atrage atentia PNL si USR, contravine dreptului fundamental la dobandirea unei mosteniri prevazut de Constitutie.
Un alt aspect criticat ar fi faptul ca dreptul de preemtiune ar fi afectat deoarece cei care au drept de preemtiune pentru cumpararea unui teren agricol scos la vanzare de proprietar nu isi pot exercita dreptul, terenul neputand fi cumparat decat de alti fermieri cu activitate in Romania