PNL ataca la CCR modificarea privind obligația prezentării la comisiile parlamentului

Dora Vulcan | 15.05.2017

PNL a sesizat Curtea Constituțională împotriva modificarii statutului senatorilor si deputatilor, potrivit caruia orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri in cadrul unei comisii parlamentare de ancheta, cu riscul de a fi inculpată penal în cazul refuzului, potrivit News.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 "PNL a depus astazi contestatia la CCR referitoare la modificarea Statutului senatorilor si deputatilor. Cel mai probabil maine vom depune si celelalte doua sesizari cu privire la modificarea Regulamentului Camerei si modificarea Regulamentului comun. Pentru modificarea Statutului senatorilor si deputatilor aveam termene constitutionale de contestare la CCR. In privinta Regulamentului practic nu avem rezerva timpului, asadar am luat-o treptat ca aceste modificari sa fie facute temeinic", a anunțat liderul interimar al PNL la finalul sedintei Biroului Politic al PNL.

 

In ceea ce priveste acuzatia PSD ca, prin aceasta sesizare la CCR, PNL vrea sa o apere pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, Turcan a spus ca social-democratii fac orice in acest moment pentru a distrage atentia de la situatia economica dezastruoasa.

 

"Cei de la PSD, saracii, fac orice in acest moment intrucat economia se duce direct in rapa pentru ca nu pot sa faca fata cheltuielilor la care s-au angajat si, practic, marile proiecte marca PSD asteptate pe buna dreptate de cetateni intarzie sa apara. Asadar, marea lor realizare a fost o economie praf si proiecte sociale amanate, eventual mutate in bratele viitoarei guvernari. Asadar ar trebui sa o lase mai moale cu teoria conspiratiei. S-a dovedit in ultima perioada ca PNL a reactionat ferm, constructiv si pe fond", a replicat Turcan.

 

 

  • Cei care refuză să se prezinte la anchetele din comisiile parlamentare riscă inculparea

 

 

 

Camera Deputatilor a adoptat pe 9 mai modificarea Regulamentului propriu, in sensul introducerii obligativitatii persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de ancheta parlamentara. In caz de refuz, exista riscul sesizarii organelor de urmarire penala pentru obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului.

 

 

Deputatii au renuntat, insa, la eliminarea cvorumului de prezenta din comisii, prevedere care a fost introdusa initial in Comisia de regulament de presedintele acesteia, Eugen Nicolicea, transmite Agerpres.

 

 

Potrivit prevederilor adoptate, comisiile de ancheta pot cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administratiei publice si poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

 

 

 

In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei de ancheta, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde isi desfasoara activitatea persoana citata, in vederea aplicarii in mod corespunzator a prevederilor regulamentelor de organizare si functionare a institutiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificarile si completarile ulterioare, mai prevede proiectul de hotarare de modificare a Regulamentului.

 

 

 

Comisiile de ancheta parlamentara pot invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata.

 

 

 

Persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta. Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala, mai arata textul adoptat.

 

 

 

Deputatii au abrogat art. 74 din Regulamentul Camerei, care prevedea ca anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata.

 

 

 

  • Comisie alegeri 2009: Iordache si Nicolicea vor anchetarea penală a celor care refuză audierea

 

 

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa prin care persoanele din Guvern si din administratia publica chemate la audieri la o comisie de ancheta parlamentara să poată fi anchetate penal dacă refuză audierea. Cei doi au depus și o propunere legislativa pentru modificarea Statutului deputatilor si senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel.

 

 

Propunerle celor doi vin dupa ce comisia de ancheta parlamentara privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost amanata tocmai pentru ca Parchetul General a anuntat ca a deschis o ancheta proprie.

 

 

 

 

Iordache a declarat martea trecută ca Parlamentul nu va face ancheta penala, dar este normal ca inclusiv magistratii sa fie obligati sa se prezinte la audieri, acesta fiind si motivul pentru care este necesara o astfel de modificare.

 

 

 

"Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, prin care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Tocmai de aceea sunt doua actiuni total diferite. Daca sunt fapte de natura penala, fara indoiala si in aceasta comisie de ancheta parlamentara, faptele respective sunt inaintate Parchetului. Nu are in niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul ancheta penala. Nu va face ancheta penala Parlamentul", a spus Iordache.

 

 

 

Intrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri in cadrul comisiei de ancheta vor fi obligate sa dea curs invitatiei, deputatul PSD a spus: "Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente care sa aflam adevarul, fara indoiala sunt invitate".

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22