PNL București consideră clasarea dosarului 10 august ca o sfidare față de toți oamenii decenți

Laurentiu Gheorghe | 16.07.2020

Reprezentanții PNL București au transmis că decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august „arată a sfidare față de toți oamenii decenți din această țară și din acest oraș”.

Pe aceeași temă

Filiala București a PNL a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care spune că printre oamenii care au protestat în Piața Victoriei în 10 august s-au aflat foarte mulți membri și simpatizanți ai organizațiilor PNL și lideri ai PNL București.

„Toți știu exact ceea ce au trăit și ceea ce au pățit ca urmare a intervenției jandarmilor, pentru că au fost acolo. Un număr consistent de protestatari nevinovati din societatea civila dar și mulți membri ai PNL București, inclusiv Președintele organizației București, au fost răniți și gazați atunci.

Știm că în structurile de ordine publică Ordinul este sfânt. Este foarte posibil ca subordonații să mai facă și exces de zel, dar să spui printr-o decizie, la capătul investigațiilor, că fiecare jandarm din Piață a făcut după cum a crezut el sau ea că este bine, arată a sfidare față de toți oamenii decenți din această țară și din acest oraș. Șefii decid în aceste structuri, să spunem curajos lucrurilor pe nume. Bucureștiul a fost locul în care, sub guvernarea PSD, s-a strigat: Dreptate!”, afirmă reprezentanții PNL București.

La aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT clasează parțial dosarul 10 august. Procurorii DIICOT spun că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT, care a preluat acest dosar în urmă cu mai bine de un an, susține și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

Procurorii DIICOT spun totuși că în cazuri punctuale unii jandarmi au intervenit cu violență împotriva protestatarilor, astfel că vor fi cercetați pentru purtare abuzivă de către Parchetul Militar. Mai exact, procurorii spun că aceștia „ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22