Pe aceeași temă
Deputatul liberal Radu Zlati cere Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) verificarea modului în care procurorii de la Parchetul General i-au dat NUP premierului Ponta în dosarul blocării alegerilor parțiale de la CJ Cluj, și îi solicită lui Tiberiu Nițu să-și dea demisia de onoare în acest caz în care există trei sentințe (care nu sunt definitive) potrivit cărora s-a încălcat legea.
"Este cunoscută opiniei publice relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi Procurorul General Tiberiu Niţu. Relaţia dintre protector şi protejat, de vreme ce domnul Niţu a fost impus la conducerea unei instituţii, esenţială pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu...
Nu întâmplător procurorii aflaţi sub conducerea domnului Tiberiu Niţu au dat NUP unei plângeri penale făcute la adresa premierului de către Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj... Consider că acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiţie în cazul premierul Ponta şi al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ.
Domnilor membri ai CSM, o declaraţie a unui om politic nu poate afecta în mod direct mersul Justiţiei. Deciziile şi actele unor procurori, da. Demonstraţi societăţii româneşti corectitudine, onoare şi curaj, îndepliniţi-vă fişa postului şi faceţi, dacă trebuie (şi trebuie!) curăţenie în propria casă. Cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP pe dosarul Ponta poate fi un bun prilej de a arăta că CSM există şi face ceea ce este dator să facă.
Mă alătur, de asemenea, colegului Mihai Seplecan în solicitarea acestuia ca domnul Procuror General să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi. Fără prea multă speranţă, de altfel; căci domnul procuror, preaplecat slujbaş, în ultimă instanţă, a prea-plecatului VV Ponta, se pare că nu cunoaşte termenul ”demisie de onoare”. Dacă mă înşel, să o dovedească!", susţine Radu Zlati, într-un comunicat de presă.
Parchetul General a decis recent neînceperea urmăririi penale a premierului Victor Ponta, acuzat de PNL Cluj de trafic de influenţă pentru că nu a respectat termenul legal privind organizarea alegerilor parţiale pentru Consiliul Județean.
Postul era vacant din octombrie 2014, termenul legal pentru organizarea alegerilor este de 90 de zile,iar plângerea PNL Cluj a fost depusă pe 28 ianuarie 2015.
Până în prezent, există trei decizii (care nu sunt definitive) a trei instanţe din România - Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat, potrivit Gândul.
În motivarea deciziei de la Cluj, instanţa a constatat ”un exces de putere” din partea Guvernului.
Liberalii clujeni au contestat decizia procurorului de caz la Parchetul General, dar nu au avut câştig de cauză. În paralel, cazul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul Dragoş Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerând că nu s-au întrunit elementele necesare pentru începerea urmării penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanţa de clasare dată de procurorul de caz, dar şi de data aceasta fără succes.
În fruntea Parchetului General se află Tiberiu Niţu propus pentru această funcţie, în 2013, de ministrul interimar al Justiţiei de la acea dată, premierul Victor Ponta.