Pe aceeași temă
"O să cerem Parlamentului să reactiveze Comisia de cod electoral, condusă de PSD la un momentul acesta, pentru a putea introduce acele amendamente despre care am vorbit astfel încât să avem acest mijloc de vot alternativ (n.r- votul prin corespondenţă) şi la alegerile prezidenţiale din 2019", a declarat vineri copreşedintele PNL Alina Gorghiu, citată de Mediafax .
Ea a afirmat că este un moment bun pentru a face această solicitare pentru că s-a discutat în ultima vreme despre legislaţia electorală, iar decizia Curţii Constituţionale a arătat că această alternativă de vot este constituţională, "în ciuda tuturor celor care sperau ca votul prin corespondenţă să nu devină realitate".
Copreşedintele PNL a mai spus că votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale este reprezintă un pas înainte pentru legislaţia electorală, adăugând că dacă parlamentarii tot s-au apucat de lucru, ar trebui să ducă treaba la bun sfârşit, scrie Mediafax.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea votului prin corespondenţă, care prevede însă introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor.
***
Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
"Legea votului prin corespondenţă a fost un obiectiv pe care preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Curtea Constituţională a respins miercuri obiecţiile de neconstituţionalitate a legii, înaintate de parlamentari UDMR şi ALDE, precizând, în motivarea deciziei, că legea asigură alegeri corecte şi caracterul universal, secret şi liber al votului.
Legea a fost adoptată pe 28 octombrie de Camera Deputaţilor, for decizional, şi prevede introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale, asa cum era in forma intiala a proiectului.
Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin posta, nu si online
CITIȚI ȘI:Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea votului prin corespondenţă