Pe aceeași temă
Ordonanta de Urgenta 55/2014 privind migratia alesilor locali va fi analizata de Curtea Constitutionala (CCR). Parlamentarii PNL au contestat OUG la CCR, in vederea clarificarii situatiei juridice a primarilor si consilierilor care au profitat de OUG si au plecat din partidele pe listele carora au fost alesi, potrivit Mediafax.
Deputaţii PNL Teodor Nicolescu şi Valeria Schelean au prezentat într-o conferinţă de presă sesizarea adresată, miercuri, Curţii Constituţionale în cazul OUG 55/2014.
”Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi în sensul acesta avem o mulţime de decizii ale Curţii Constituţionale care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituţionalitate al ordonanţei de urgenţă respectivă”, a declarat deputatul PNL.
Teodor Nicolescu a menţionat că OUG 55 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.
“Mentalitate de baroni”
De asemenea, el a susţinut că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.
Totodată, deputatul PNL a invocat motivarea urgenţei actului normativ menţionând că cei care au redactat OUG 55 ”au mentalitate de baroni”.
”Dacă un consiliu local sau judeţean nu votează cum vrea stăpânul judeţului înseamnă că acel consiliu nu funcţionează. Atâta timp cât consiliile locale şi judeţene iau decizii, indiferent în ce parte se duc deciziile respective, dacă sunt în favoarea propunerilor baronilor locali sau împotriva lor ele funcţionează, pentru că nu există obligaţie ca un consiliu judeţean să facă tot ceea ce i se cere”, a explicat Nicolescu.
În plus, deputatul PNL a menţionat că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pentru o anumită situaţie pe o perioadă limitată, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizii ale Curţii Constituţionale care precizează că ”legea trebuie să aibă un caracter general şi nu unul discriminatoriu”.
Precedent periculos
Deputatul PNL Valeria Schelean a avut si ea un punct de vedere cu privire la problema. Schelean a menţionat că menţinerea OUG 55 ar oferi un precedent ”periculos” cu privire la ce poate reglementa Guvernul şi interferenţa acestuia în raport cu Parlamentul.
”Permiţând o asemenea ordonanţă practic creăm un precedent periculos pentru că lăsăm Guvernului posibilitatea ca de fiecare dată când nu este de acord cu o dispoziţie dintr-un act normativ adoptat de Parlament printr-o ordonanţă de urgenţă să vină să suspende aplicarea acestor dispoziţii legale, ceea ce înseamnă o imixtiune a Executivului în tot ceea ce înseamnă activitatea puterii legislative”, a susţinut Schelean.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, marţi, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri.
Conform OUG adoptate, pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile unor articole din Statutul aleşilor locali, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţe, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi si-au putut exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale din care au dorit să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.