Pe aceeași temă
Potrivit unui comunicat de presa, se propune abrogarea Legii nr. 140 din 10 iunie 2015 pentru modificarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare.
"Prin acest demers, PNL isi propune recredibilizarea acestei institutii in sensul de a-si indeplini misiunea declarata si anume de consacrare stiintifica a personalitatilor reprezentative din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale. Academia de Stiinte Militare infiintata prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, ca institutie publica de interes national in domeniul cercetarii stiintifice din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, s-a transformat prin Legea 140 din 2015 in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale. Din pacate, aceasta noua configurare a urmarit obtinerea unor foloase materiale si sinecuri pentru unele persoane, devenind pentru membrii sai o palarie mult prea mare si neadecvata" afirma Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor liberali, citat in comunicat, conform HotNews.ro,
Academia de Stiinte Militare a fost infiintata prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, initiata de parlamentarii Marian Saniuta, Eugen Badalan, Ion Mocioalca, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulica, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea si Teodor Melescanu.
In 2015 a fost transformata in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, devenind foarte controversata.
"Consideram ca scopul initial al institutiei a fost deturnat de catre unii dintre membrii din conducerea sa. De asemenea, prin schimbarea titulaturii si a incadrarii, prin Legea din 2015, implicarea institutiei in numeroase scandaluri publice legate de plagierea unor lucrari de doctorat in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, apreciem ca un gest reparatoriu necesar ar fi desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale si revenirea la forma sa initiala - Academia de Stiinte Militare -, in conformitate cu Legea nr. 56 din 22 martie 2012", se mai arata in comunicat.
In opinia PNL, adoptarea acestui act normativ reprezinta o necesitate in vederea eficientizarii cheltuirii banului public, avand in vedere ca reglementarile din 2015 prevad ca membrii titulari ai Academiei sa beneficieze de o indemnizatie lunara viagera egala cu indemnizatia membrilor titulari ai Academiei Romane, iar presedintele Academiei a devenit ordonator principal de credite.
"In realitate, modul in care a functionat Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, a determinat afectarea mediul academic din Romania, cu care aceasta a fost asociata. O institutie de un asemenea nivel trebuia sa aduca un plus de credibilitate si seriozitate si nu sa devina un izvor de controverse publice si mai ales politice, fara nicio legatura cu mediul academic, de cercetare. Cheltuielile publice cu cercetarea nu trebuie sa fie prejudiciate prin directionarea acestor bani in sprijinul unei clientele institutionale, iar abrogarea acestei legi restabileste echilibrul de valori si principii ale lumii academice romanesti, eliminand astfel pentru totdeauna factorul politic" sustine Nicolaescu.