PNL ii cere premierului Ciolos ordonanta pentru alegerea primarilor in doua tururi

Tudor Despina | 18.01.2016

Liberalii ii cer premierului Dacian Ciolos sa modifice legea alegerilor locale prin Ordonanta de Urgenta, astfel incat sa se revina la sistemul in doua tururi. Societatea civila spuna ca e o idee buna, insa tot partidele se fac responsabile de situatia creata.

Pe aceeași temă

 

Un anunt in acest sens a fost facut de co-presedintele PNL: “Una dintre revendicarile concrete este revenirea la un scrutin bazat pe doua tururi. Singura varianta realista pentru a putea face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem prim-ministrului Ciolos ca trebuie sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut”, a spus Alina Gorghiu, potrivit Gandul.

 

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost decisa in timpul guvernarii PDL, dar a fost sustinuta la votul din Camera Deputatilor, anul trecut, cand liberalii au votat cu majoritate pentru pastrarea modificarii. La finalul lui 2015, comisiile juridica si de administratie de la Senat au dat aviz negativ asupra unei initiative lansate de mai multi liberali in vederea revenirii la doua tururi.

 

Societatea civila crede ca ideea e buna, desi situatia in care s-a ajuns este responsabilitatea acelorasi partide politice. “E ok, se va ajunge la Curtea Constitutionala si e legal. Societatea civila o cere de ani de zile, a cerut-o strada, i-am pus-o in petitie si presedintelui Iohannis. Ideea e simpla, resetarea politica pe care o cere strada este practic imposibila fara alegeri in doua tururi. Partidele n-au facut-o, ele s-o rezolve”, a explicat Sorin Ionita de la Expert Forum, pentru Revista 22.

 

Parerea politicienilor in privinta acestui subiect nu e relevanta, a mai spus Alina Gorghiu. “Nu trebuie sa tina cont de parerea PNL, cum credem ca nu e cazul sa tina cont de parerea PSD, care se va impotrivi pe acest proiect. Nu cred ca parerea politicienilor este relevanta in acest subiect. Cred insa ca parerea societatii civile din Romania este mai mult decat relevanta. Si am incredere ca prim-ministrul va rezista oricarei presiuni pe care o va face PSD pentru ca aceasta ordonanta sa nu fie adoptata”.

 

Intrebata daca modificarea legislatiei electorale in an electoral nu contravine Costitutiei, co-presedintele PNL a argumentat cu notiunea de afectare, potrivit Hot News. "Aceasta este interpretata in sensul de a prejudicia, a aduce atingere, a vatama. A introduce un al doilea tur de alegeri nu inseamna sa modifici sistemul, ramane tot uninominal, dar da ocazia sa cresti gradul de reprezentativitate”.

 

Initiativa va fi, cel mai probabil, contestata de catre partidul care este avantajat de mentinerea alegerilor locale intr-un singur tur: PSD. Social-democratii s-au exprimat pe acest subiect inca de anul trecut. “Subiectul este inchis. Avem alegeri locale in Iunie. Nu suntem de acord sa mai modificam legislatia privind alegerile locale. Primarii vor fi alesi dintr-un singur tur, asa cum e prevederea legala acum si presedintii de Consilii Judetene din randul consilierilor judeteni in sedinta Consiliului Judetean, indirect”, spunea presedintele partidului, Liviu Dragnea, in Decembrie.

 

Explicatiile Comisiei de la Venetia

 

Cei care se impotrivesc revenirii la sistemul electoral in doua tururi pentru primari fac apel la doua argumente: 1. Recomandarile Comisiei de la Venetia si 2. O decizie a CCR din 2012. Anume:

 

  1. Comisia de la Venetia spune in felul urmator: „Principiul dupa care elementele fundamentale ale sistemului electoral nu ar trebui modificate cu sub un an inainte de alegeri nu are prioritate fata de celelalte principii ale Codului de bune-practici in materie electorala. Acest princiu nu ar trebui invocat pentru a mentine o situatie contrara standardelor europene in domeniu sau pentru a preveni implementarea unor recomandari ale organismelor internationale”. Standardele europene la care face referire Comisia sunt: „votul universal, egal, liber exprimat, secret si direct”.
  2. Decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2012 este aceea prin care Curtea a considerat neconstitutionala o modificare a legislatiei electorale privind comasarea alegerilor generale cu cele locale. Curtea isi argumenta atunci decizia prin faptul ca modificarea „este de natura sa determine dificultati in exercitarea dreptului de vot, dificultati care pot avea ca efect, in cele din urma, restrangerea exercitiului acestui drept”.

 

Cu alte cuvinte, cele doua argumente sunt folosite tendentios pentru respingerea revenirii la doua tururi pentru locale. Ambele puncte – recomandarile Comisiei de la Venetia si decizia CCR – au la baza principiul de a nu modifica legile electorale in sensul restrangerii si limitarii in rice fel a dreptului la vot al cetatenilor. Astfel, daca modificarea legislatiei electorale romane in vederea revenirii la doua tururi pentru alegerile locale vine ca o imbunatatire a dreptului la vot al cetatenilor, acest lucru poate fi facut chiar si cu sub un an inainte de alegeri, pentru ca acest principiu „nu are prioritate fata de celelalte principii” si nu poate fi „invocat pentru a mentine o situatie contrara standardelor europene in domeniu”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22