PNL retrage proiectul de lege care restricționează dreptul de a înființa asociații

L. G. | 13.03.2023

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat luni pentru G4Media că a depus la Senat o cerere pentru retragerea controversatului proiect de lege care limita acțiunile societății civile.

Pe aceeași temă

„Am avut o dezbatere marțea trecută și am constatat că ONG-urile nu au susținut acest proiect. În momentul în care toată comunitatea civilă spune că nu este nevoie de acest proiect, decizia politică e clară”, a declarat Fenechiu pentru G4Media.

De notat că parlamentarii PSD co-semnatari ai proiectului își retrăseseră susținerea încă de la finalul lunii februarie, sub presiunea societății civile.

Mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor au protestat la Palatul Victoriei în urmă cu o săptămână, cerând retragerea proiectului.

Încă din noiembrie 2022, 160 de ONG-uri au cerut retragerea semnăturii inițiatorilor de pe un proiect de lege care ar îngreuna procesul prin care organizațiile neguvernamentale pot sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibile nelegalitate.

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea societății civile de a-și exercita misiunea de a proteja interesul public și se aliniază tendințelor iliberale din alte țări europene.

Aceștia susțin că propunerea legislativă ar împiedica sau ar îngreuna semnificativ procesul prin care orice organizație neguvernamentală poate sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibilă nelegalitate a unor acte emise de instituțiile publice.

Printre elementele noi pe care inițiatorii acestui text de lege doresc să le aducă sunt o vechime minimă de doi ani a organizației neguvernamentale care dorește să se adreseze instanței pentru anularea unor acte administrative, depunerea unei cauțiuni de 1% din valoarea investiției (pentru contestarea unor proiecte ce vizează investiții), și răspunderea patrimonială a membrilor consiliului director, în cazul în care instanța va emite o decizie definitivă de respingere a cauzei. Toate aceste propuneri vin în contextul în care Codul de procedură civilă reglementează deja, într-un mod acoperitor, abuzul de drept procesual.

”Propunerea legislativă duce la îngrădirea unor drepturi fundamentale și, în esență, contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic. Faptul că organizațiile neguvernamentale pot apela la instanțe pentru a împiedica eventuale încălcări ale legii din partea autorităților publice face parte din dinamica sănătoasă a unei societăți în care mecanismele de control ale puterii funcționează. Or, propunerea legislativă la care facem referire aici încearcă tocmai să dezechilibreze și mai tare raportul de putere între instituțiile publice și spațiul civic, lucru de neconceput într-un stat democratic”, arată organizațiile citate.

Inițiatorii proiectului, în frunte cu Daniel Fenechiu, au spus că vor să limiteze „abuzul de drept” al organizațiilor care atacă în instanțe proiecte de infrastructură. Conform proiectului de lege, ”pentru a garanta parțial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociația are calitate de terț față de actul administrativ atacat, aceasta are obligația de a depune o cauțiune în valoare de 1% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50.000 de lei”.

Amendamentele care obligă asociațiile și fundațiile să întocmească noi acte birocratice a fost introdus de senatorul PNL Daniel Fenechiu. Tot el a depus și amendamentul ce prevede dizolvarea automată a ONG-urilor care nu țin liste cu donatorii și nu le fac publice.

PSD și PNL au susținut modificări legislative care ar obliga toate ONG-urile din România să facă liste cu toate persoanele care le-au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit și să le facă publice. Proiectul prevede și dizolvarea automată a ONG-urilor care nu fac publice aceste liste. În plus, proiectul inhibă acțiunile în instanță ale societății civile și prevede interdicția de a mai înființa ONG-uri pentru cei care au avut o asociație care a devenit insolvabilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22