Pe aceeași temă
Sub acuzele de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii, DNA i-a deschis ieri un nou dosar penal Elenei Udrea, fata de care cere arestarea preventiva.
In context, liberalii sustin ca la votul programat in Parlament vor vota pentru incuviintarea cererii DNA: “Cu siguranta vom ramane consecventi atitudinii pe care am avut-o in ultimul timp si vom vota pentru incuviintarea cercetarii. De altfel, ati vazut ca indiferent de apartenenta politica a parlamentarilor, Partidul National Liberal a votat pentru”, a spus prim-vicele PNL, Teodor Atanasiu, la RFI.
El a respins eventuale “accidente la vot”: “Cred ca deja parlamentarii liberali s-au obisnuit cu atitudinea politica pe care am avut-o si nu cred ca acum mai suntem in postura sa avem aceste accidente”.
Cererile DNA ajung in Comisia juridica
Cererile de urmarire penala si de retinere si arestare preventiva ale DNA in noul dosar deschis pe numele Elenei Udrea vor fi analizate de Comisia juridica din Camera Deputatilor care are termen pana vineri sa elaboreze un raport.
Luni va fi stabilita data votului din plen, care va avea loc probabil miercurea viitoare. Prima cerere care se va vota va fi cea de urmarire penala. Noul dosarul al Elenei Udrea are sapte volume si 1867 de pagini.
Udrea are dreptul sa vina impreuna cu avocatii sa isi consulte dosarul iar comisia trebuie sa o audieze inainte de a da un raport. Deputata va sustine un discurs si in fata plenului.
Cele doua cereri vor fi discutate impreuna, desi regulamentul prevede termene diferite pentru fiecare dintre acestea. In cazul cererilor de urmarire penala a unui fost membru al guvernului care este deputat, potrivit regulamentului modificat anul acesta, Comisia Juridica are la dispozitie maxim 5 zile pentru o prima evaluare, apoi se fixeaza un termen de depunere a raportului de catre comisie, care nu poate depasi 14 zile. Comisia va intocmi un proiect de hotarare care va fi votat de plen.
In ceea ce priveste cererea de retinere si arestare a unui deputat, termenul este mult mai scurt: trei zile pentru Comisia Juridica si alte 5 pentru votul in plen. Aceste cereri vor fi discutate probabil impreuna, deci termenele care sa se respecte sa fie cele mai scurte.
- DNA cere Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea. Deputatul e anchetat intr-un nou dosar, dupa cum arata procurorii. Ei o acuza pe Udrea de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii. Anchetatorii o acuza pe Udrea ca ar fi primit o spaga de 3,8 milioane de dolari plus o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura un contract de energie cu Hidroelectrica.
In aceste conditii, procurorul sef al DNA Laura Kovesi a transmis doua cereri in privinta Elenei Udrea:
- Catre Camera Deputatilor o cerere de efectuare a urmaririi penale a Elenei Udrea, deputat in Parlament, pentru presupuse infractiuni de: luare de mita, trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu,operatiuni financiare incompatibile cu functia, spalare de bani si fals in declaratii de avere (in perioada 2009-2012).
- Catre Ministrul Justitiei o cerere pentru solicitarea Camerei Deputatilor sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a Elenei Udrea, ministru in Guvern la data faptelor in cauza: luare de mita, trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu, operatiuni financiare incompatibile cu functia si spalare de bani.