PNL va negocia joi cu ALDE, Pro România și UDMR privind formarea Guvernului

Dora Vulcan | 16.10.2019

Premierul desemnat Ludovic Orban va avea joi întâlniri cu liderii și reprezentanții ALDE, Pro România și UDMR pentru negocierile în vederea formării unui Guvern iar vineri cu USR.

Pe aceeași temă

Totodată, partidul condus de Ludovic Orban va discuta, vineri, cu organizații care reprezintă societatea civilă privind viitorul Executiv, spun surse din partid citate de Mediafax.

Președintele PMP Eugen Tomac și președintele executiv al partidului, Marius Pașcan, vor merge, de la ora 16.00, în Parlament, la discuțiile cu Ludovic Orban privind formarea noului Cabinet.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că formațiunea pe care o conduce este dispusă să susțină Guvernul Orban, dar numai dacă sunt respectate unele criterii, cum ar fi ca Executivul să nu guverneze prin OUG pe Justiție și nealterarea cotei unice de impozitare.

Tăriceanu a reafirmat că ALDE nu va vota un Executiv în care să fie partidul lui Traian Băsescu: "PMP, condus de turnătorul Petrov nu are ce să caute într-un guvern care are nevoie și de o curățenie morală".

Pe e altă parte, USR a anunțat seara trecută că este dispus să renunțe la alegeri anticipate, dacă sunt respectate, de către noul Cabinet, criteriile cerute de formațiune. Dan Barna a reiterat solicitarea către președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat Ludovic Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii Guvernului să includă și condițile USR-PLUS, altfel USR nu va mai vota noul Executiv în Parlament.

La consultările de la Cotroceni și UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că, dacă se va decide un guvern din partea PNL, UDMR vrea ca acesta să se ocupe de bugetul pe anul viitor, de rectificarea bugetară pe acest an, să organizeze în mod cinstit următoarele trei alegeri și să nu guverneze prin OUG.

Sunt necesare minim 233 de voturi în Parlament pentru ca noul Guvern să poată fi învestit.

***

Miercuri încep negocierile pentru susținerea noului guvern pentru care premierul desemnat Ludovic Orban are o schiță care va fi pusă pe masa discuțiilor alături de programul de guvernare.

Orban spune că în primul rând trebuie stabilit dacă dintre partidele care au susținut moțiunea vrea vreunul să-și asume guvernarea, cu miniștri sau în eșalonul doi, iar apoi se va trece la negocierile pe nume. ​

Chiar dacă premierul desemnat nu a asumat public niciun nume de viitor ministru, în PNL, potrivit surselor HotNews.ro, s-a convenit ca oamenii din prima linie a partidului să nu facă parte din acest guvern de tranziție, al cărui mandat va fi de corecție a problemelor lasate de PSD și de organizare a alegerilor care vin.

Mai mult, s-a agreat ideea ca în funcții cheie din guvern să fie numite persoane din afara partidului.

Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidențial.

Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă, șeful statului major al armatei, a cărui prelungire de mandat a provocat un conflict deschis între președintele Klaus Iohannis și Guvernul PSD via ministrul Apărării, Gabriel Leș.
Ministerul Justiției - deputatul Ioan Cupșa.

Ministerul Finanțelor - Bogdan Iulian Huțucă.

Ministerul Sănătății - un manager din sistem, cotat cu șanse fiind Vasile Rîmbu, de la Suceava

Ministerul Educației, care va îngloba și Cercetarea și Tineretul și Sportul, după Raluca Turcan, în cărți a intrat Monica Anisei, profesoară și șefa PNL sector 2.

Ministerul de Interne - senatorul Marcel Vela.

Ministerul Transporturilor, care ar urma să se comaseze cu Comunicațiile - Lucian Bode

Ministerul Agriculturii - Emil Dumitru.

Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău a fost primul nume vehiculat, însă în acest moment propunerea este sub semnul întrebării.

Decizia privind componenta noului Cabinet urmează a fi luată după o discuție Iohannis-Orban.

​Premierul desemnat Ludovic Orban are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere parlamentului votul de încredere asupra programului și a întregii liste a Cabinetului.

Potrivit regulamentului, birourile parlamentului stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22