Pe aceeași temă
Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că va schimba legea dată de PSD, după ce partidul său va ajunge la putere, care face posibil ca persoane apte de muncă să se pensioneze la vârste între 39 și cel mult 45 de ani doar pentru că fac parte din poliție, în timp ce restul cetățenilor se pensionează abia la 65 de ani.
„În ceea ce privește vârsta de pensionare, trebuie schimbată această situație.
Se pensionează oameni activi la vârsta de 41, 45 de ani, de 39 din propunerile care au fost formulate. În ceea ce privește pe polițiști cu siguranță trebuie crescută vârsta de pensionare. (...) Deci, în general, unde există niște categorii privilegiate, care au dreptul atât timp cât sunt activi și au putere de muncă să fie activi, trebuie să fie activi.
Nu trebuie să beneficieze de condiții de pensionare specială.
În timp ce un care lucrează pe pensie de contributivitate se pensionează la 65 de ani, aceste categorii s-au pensionat după o lege care a fost dată de majoritatea PSD”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, la România Tv.
Orban spune că una din consecințele acestei legi a fost crearea unui gol de personal în sistem de mii de posturi vacante, care nu au putut fi ocupate decât de absolvenți, lipsiți de experiența și de pregătirea necesare intervenției în misiuni.
„După modificarea ei s-a permis tuturor acestor cadre să iasă din Poliție. S-a creat un hiatus.
La ora actuală există mii de funcții vacante. Nu numai că s-au creat mii de funcții vacante, dar înlocuirea lor s-a făcut în general cu proaspăt absolvenți.
În general, când îi introduci în misiuni, trebuie să fie în echipe mixte, cu oameni care au experiență, care cunosc procedurile, în funcție de fiecare situație.
Nu mai vorbesc că trebuie să ai pregătire fizică, de faptul că trebuie să îți menții pregătirea fizică, să cunoști toate procedurile. Această testare a polițiștilor, a jandarmilor, pompierilor trebuie să fie permanentă”, a mai spus Orban.
***
Polițiștii și militarii pot, în anul 2019, să iasă la pensie mai devreme, în funcție de vechimea în muncă pe care o au, potrivit legislației pensiilor militare de stat. Este vorba de pensia de serviciu anticipată și de pensia de serviciu anticipată parțială. La îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, pensiile anticipate și anticipate parțiale sunt transformate automat în pensii pentru limită de vârstă.
Pensiile de serviciu din sistemul pensiilor militare de stat sunt reglementate de Legea nr. 223/2015, după ce timp de câțiva ani polițiștii și militarii au fost incluși în sistemul public de pensii.
În anumite condiții, reiese din actul normativ, polițiștii și militarii se pot pensiona în 2019 mai devreme decât ar trebui. În mod normal, aceștia se pensionează la atingerea vârstei-standard de pensionare.
Pensia de serviciu anticipată se acordă, cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dacă au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu.
Premierul Viorica Dăncilă l-a propus pe 11 septembrie pe Daniel Chirilă pentru funcția de ministru de Interne. Chirilă, care s-a pensionat la doar 39 de ani cu o pensie anuala de 91.200 de lei.