Pe aceeași temă
Potrivit specialistilor, aceasta modificare va face aproape imposibila descoperirea infractiunilor de dare de mita, deoarece denuntatorii apar de regula abia atunci cand cel vizat de o dare de mita nu mai este intr-o pozitie de putere. Or, daca nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei, nu vor avea nici un interes sa denunte infractiuni comise cu ani in urma. Astfel, institutia denuntatorului este golita de continut, conform HotNews.ro.
La articolul 290 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) Denunțul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei prevăzute de legea penală, sub sancțiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale.”
Potrivit specialistilor in drept consultati, cei care au facut denunturi pana acum sunt in continuare protejati, in sensul ca se inlatura raspunderea penala. Unii juristi sunt insa de parare ca, printr-o interpretare fortata, noua regula s-ar putea aplica si denuntatorilor de pana acum, avand in vedere ca modificarea a fost introdusa in Codul de Procedura Penala, nu in Codul Penal, scrie HotNews.ro.
Modificarea pare inspirata dintr-o initiativa a Elenei Udrea, care in septembrie 2016 a depus un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal in asa fel incat denunturile privind fapte de coruptie sa nu poata fi facute decat in termen de trei luni de la data comiterii faptei.
Elena Udrea este trimisa in judecata pentru fapte de corupte in dosarele Microsoft si Gala Bute, ambele bazate pe denunturi.