Pe aceeași temă
„La politie nu s-a rezolvat nimic prin noua Lege a Salarizării, suntem pe salariul de bază din 2009. Practic, suntem Cenușăreasa sistemului public. Dacă la învățământ acum au dat 20%, am cerut și noi 20% și au refuzat”, a declarat Dumitru Coarnă. Principala nemulțumire a polițiștilor, jandarmilor, pompierilor și personalului contractual din MAI este că sunt plătiți la nivel de muncitori necalificați de 1.900 de lei.
Prin noua Lege a Salarizării, salariul net al polițiștilor nu a crescut, pentru că majorarea de 25% a fost anulată de transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat.
De asemenea, polițiștii spun că de la 1 ianuarie li s-a desființat și sporul pentru asigurarea de la domiciliu a continuității serviciului polițienesc, așa-numitul spor de permanență. Aceasta înseamnă pentru 8.000 de polițiști salarii cu 20-40% mai mici, acuză sindicatele. Aceasta în timp ce conform unei decizii a Curții de Justiție Europene trebuie acordat un spor de 100%.
Alte nemulțumiri sunt legate de subfinanțarea sectorului la nivel de logistică, care îi împiedică pe polițiști să-și desfășoare activitatea. Șeful sindicatului spune că toate autoturismele din mediul rural sunt uzate fizic de doi ani.
Coarnă s-a plâns că polițiștii au fost jigniți chiar în Parlament de președintele Comisiei de Munca, deputatul PSD Adrian Solomon. „În Parlament, a fost o bătaie de joc. Ne-a jignit in mod continuu Adrian Solomon. A jignit toata Politia Romana, ne-a făcut inculți. A spus cum să aplice legea unora care au școli de șase luni la Câmpina. Așa a zis in Parlamentul României. Abordarea a fost de a jigni ceea ce înseamnă apărare, siguranță și ordine publică. Ne-a făcut inculți”, a conchis Coarnă.
Programul protestelor anunțate este următorul: 14 martie la IPJ Constanța, 21 martie la Argeș, 22-23 martie miting la sediul MAI, iar între 26 și 30 martie vor picheta zilnic în fața MAI.