Politicieni, judecători, torţionari, interlopi, condamnaţi în 2016;84 de ani de închisoare

E.b. | 31.12.2016

Politicieni de top, judecători sau generali, dar şi interlopi, torţionari ori foşti sportivi de performanţă s-au numărat printre persoanele condamnate definitiv în 2016.

Pe aceeași temă

  
 

În ianuarie 2016 a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deputatul PSD Ion Stan, fost membru al Comisiei de control a SRI, la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, după ce a cerut bani unor oameni de afaceri pentru a le oferi contracte cu statul, conform News.ro, care face o retrospectivă a anului care tocmai se încheie.

 

Solomon Wigler, fost consilier personal al primarului general Sorin Oprescu, era condamnat în februarie 2016 la patru ani de închisoare cu executare de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, după ce a primit mită 25.000 de euro ca să obţină eliberarea unei autorizaţii de construire a unui sens giratoriu pentru două supermarketuri.


Liderul lumii interlope din Piatra Neamţ Ioan Dumitru Mironescu a fost condamnat definitiv în februarie 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 15 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat că a comandat amplasarea, în ianuarie 2013, a unei bombe artizanale sub maşina unui alt interlop din oraş, Bogdan Mararu.


Pe 10 februarie 2016, instanţa supremă îl condamnă pe torţionarul de la penitenciarul Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu la 20 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.


Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, primea în martie 2016 o pedeapsă definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost acuzat că i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru a interveni la judecători de la instanţa supremă.


În aceeaşi lună era condamnat şi deputatul PDL Florin Aurelian Popescu, la doi ani închisoare cu executare, după ce a cerut de la reprezentantul unei firme mai multe tone de carne de pui pe care le-a distribuit alegătorilor în timpul campaniei electorale din 2012.


În aprilie 2015, preşedintele PSD Liviu Dragnea era condamnat, alături de alte 26 de persoane, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că şi-a folosit influenţa de preşedinte de partid în timpul referendumului de demitere a fostului preşedinte Traian Băsescu.


O lună mai târziu, judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti primea o pedeapsă de opt ani şi şase luni de închisoare după ce ar fi primit mai multe sume de bani pentru a da soluţii favorabile în dosarele pe care le judeca.


În mai 2016 au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu suspendare generalii Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar, Francis Radici şi Constantin Tănase după ce au obţinut prin fals locuinţe de serviciu din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale.


Omul de afaceri Dan Adamescu era condamnat de instanţa supremă pe 27 mai 2016 la patru ani şi patru luni de închisoare, alături de alţi patru judecători de la Tribunalul Bucureşti. El al fost acuzat de procurorii DNA că ar fi plătit magistraţi pentru a obţine soluţii favorabile în mai multe procese de insolvenţă în care erau implicate firmele sale.


În iunie 2016, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare cu executare după ce a refuzat finanţarea Centrului Militar Judeţean, respectiv asigurarea telecomunicaţiilor şi a pazei.


În octombrie, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, alături de politicienii Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au fost condamnaţi în dosarul Microsoft 1 la câte doi ani şi patru luni de închisoare, respectiv şase ani şi trei ani de închisoare cu executare. Totodată, judecătorii au dipus confiscarea de la cei patru condamnaţi a 17 milioane de euro.


Fostul ministru liberal al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat în noiembrie la o pedeapsă de trei ani şi 10 luni de închisoare după ce şi-a recunoscut faptele. Fostului demnitar i-au fost confiscaţi şi 900.000 de euro după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă pe lângă un director din Ministerul Justiţiei pentru că o firma de IT să câştige un contract cu instituţia publică.


În noiembrie, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc la o pedeapsă de opt ani de închisoare. În acest  caz, Necolaiciuc, alături de alţi foşti directori din cadrul CFR, a adus companiei un prejudiciu total de 57 de milioane de euro.


Pe 5 decembrie, deputatul PSD Marian Cătălin Rădulescu a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare după ce a promis unui manager de proiect 10.000 de lei dacă semnează un proces verbal de recepţie a unor lucrări prost efectuate de către o firmă cu care deputatul colabora. În ciuda condamnării definitive, a fost reales deputat în urma alegerilor parlamentare din decembrie.


Tot în decembrie a fost condamnată definitiv la şase ani şi o lună de închisoare Elena Roxana Onu, din Giurgiu, o mamă care şi-a abuzat sexual bebeluşul, ea primind în schimb diverse sume de bani de la clienţi, după mai multe şedinţe de videochat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22