Politico: Comisia Europeană cere tăierea fondurilor pentru țările care încalcă statul de drept

Dora Vulcan | 02.05.2018

Comisia Europeana va propune astazi ca taierea fondurilor pentru tarile care nu respecta statul de drept sa nu aiba nevoie de aprobarea guvernelor tarilor vizate, potrivit unor surse oficiale citate de Politico.

Pe aceeași temă

 

 

 Aceasta masura ar fi menita sa puna presiuni asupra Poloniei si Ungariei, care au intrat in polemica cu oficialii europeneni pe tema derapajelor democratice, dar si sa trimita un semnal catre alte tari, care ar putea sa urmeze aceasta cale.

 

Potrivit Politico.eu, prealuat de Ziare.com, exista riscul de a se exacerba tensiunile dintre Est si Vest. In plus, este de asteptat ca guvernele sa fie reticente in a accepta sa ofere Comisiei noi atributii in ceea ce priveste sanctionarea financiara a statelor membre.

 

"Vrem sa sugeram ca aprobarea sau refuzarea fondurilor poate fi decisa de catre Comisie, in cazul in care cerinta de suprematie a legii a fost subminata", a declarat comisarul pentru buget Gunther Oettinger.

 

Desi Romania nu este mentionata in articolul citat, s-ar putea ca si tara noastra sa fie in pericol de taiere de fonduri, avand in vedere modificarile de legi ale Justitiei operate de Parlament in ultima vreme si ce mai are de gand sa faca Puterea si cu Codurile Penale.

 

Decizia CE vine in contextul dezbaterii privind proiectul de buget al UE pentru urmatorii sapte ani. Este vorba de primul buget UE post Brexit.

 

Bugetul multianual trebuie sa beneficieze de sustinerea unanima a statelor membre, insa noul mecanism de alocare a fondurilor ar avea nevoie doar de majoritate calificata.

 

Oficialii europeni vor sa ia in calcul noile prioritati ale Uniunii, securitatea si imigratia. Pachetul pentru perioada in curs (2014-2020) a fost stabilit, in urma unor negocieri tensionate, la aproximativ 1.000 de miliarde de euro - o suma impresionanta, dar care reprezinta doar 1% din venitul national brut cumulat al statelor membre.

 

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan a lucrat la bugetul UE pentru 2018.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22