Pe aceeași temă
Comisarul european, Corina Crețu, este singurul membru al partidului de guvernământ creditată ca având o mare influență printre oficialii de rang înalt de la Bruxelles, scrie Politico. Culmea este că relațiile comisarului european cu liderii PSD s-au răcit considerabil după ce a fost acuzată că face jocurile Bruxellesului în dezavantajul României chiar de câte liderii social-democrați.
„Crețu este comisarul european pentru politica regională, funcție care o face extrem de influentă în statele net beneficiare ale fondurilor UE pentru dezvoltare, inclusiv în România. Ea este membră a Partidului Social Democrat (PSD) aflat la guvernare, a fost anterior europarlamentar și vicepreședinte al Parlamentului European, fiind deosebit de bine conectată la Bruxelles. Probabil că va juca un rol important în culisele președinției României la Consiliul UE. Crețu face parte, de asemenea, din vechea gardă a liderilor PSD și este puternic în contradicție cu conducerea actuală a partidului său, întruchipată de controversatul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților din România. Criticile accentuate și frecvente aduse de ea față de incapacitatea guvernului PSD de a utiliza fondurile UE apar în mod curent în presa de opoziție din România”, scrie Politico.
În ultima perioadă, Corina Crețu a fost atacată din interiorul PSD. „Ea nu mai este membru de partid de la data la care a ajuns comisar european. Poate să dea un telefon, să întrebe, să discute”, a spus Lia Olguța Vasilescu, vicepreședintă a PSD, într-o emisiune la TVR, acum o lună, potrivit Money.ro.
Corina Crețu a precizat de mai multe ori că a rămas membru al PSD, autosuspendându-se doar din funcția de vicepreședinte al partidului la momentul la care a preluat funcția de comisar european, în noiembrie 2014. "Cred că este important pentru miile de colege şi colegi, prieteni cu care am împărţit ani de muncă, cu care am lucrat din 1991 şi până în 2014, să spun că sunt în continuare membru PSD”, a precizat Crețu pe Facebook, în noiembrie 2018.
Deși PSD și ALDE se află la guvernare în România, iar miniștrii lor gestionează Președinția rotativă a Consiliului UE, europarlamentarii celor două partide lipsesc de pe lista celor 19 români influenți la Bruxelles. Și asta în condițiile în care chiar premierul Viorica Dăncilă a fost europarlamentar din 2009 până în 2018, când Liviu Dragnea a adus-o la București să preia funcția de prim-ministru.
În schimb, pe listă figurează patru europarlamentari de la PNL: Siegfried Mureşan, Marian-Jean Marinescu, Cristian Bușoi și Adina Vălean.
Politico a deschis lista celor 19 români influenți la Bruxelles cu ambasadoarea Luminița Odobescu, șefa Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană. Ea a fost consilier de stat al prim-ministrului, pe vremea lui Victor Ponta, exclus între timp din PSD.
Pe lista Politico figurează și Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii din Guvernul Cioloș. Irimescu lucrează în prezent în Reprezentanța Permamentă a României la UE.