Politizarea funcţiei publice a fost desfiinţată de Curtea Constituţională

Fara Autor | 06.05.2009

Pe aceeași temă

Curtea Constituţională a României a admis miercuri excepţia ridicată de deputaţii liberali la legea de modificare a statutului funcţionarilor publici, lege care permitea numirea pe criterii politice a şefilor serviciilor deconcentrate, scrie NewsIn. CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, neconstitutionala modificarea statului functionarului public, motivand ca se incalca principiul bicameralismului Parlamentului. Cum deciziile CCR produc efecte doar pentru viitor, directorii demisi ramind demisi.

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au admis în unanimitate excepţia ridicată de deputaţii liberali la legea de modificare a statutului funcţionarilor publici, act normativ care ar fi permis numirea şefilor serviciilor deconcentrate pe criterii politice. CCR a casat forma acestei legi, fără a mai intra pe fondul textului de lege, cu argumentul că “între forma adoptată de Camera Deputaţilor (în calitate de Cameră decizională) şi cea adoptată de Senat există deosebiri majore, modificările şi completările adoptate de Camera Deputaţilor dând proiectului de lege o configuraţie deosebită, semnificativ diferită faţă de cea adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată”, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Pe de alta parte, spun magistratii Curtii, prin modul sau de redactare, deficitar si imprecis in privinta anumitor dispozitii (cum sunt cele ale art.III), legea nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa, prin aceea ca nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice.

Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei", potrivit Curtii Constitutionale.

CCR mai arata, miercuri, ca decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Olteanu: decizia nu influenţează demiterile şefilor deconcentratelor

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu (unul dintre autorii textului sesizării Curţii), ne-a precizat că decizia de miercuri nu influenţează deloc Ordonanţa de Urgenţă (37/2009) prin care au fost destituiţi directorii din teritoriu.

“Orice decizie a Curţii Constituţionale produce efecte doar pentru viitor. Deci directorii care au fost daţi afară rămân daţi afară. Doar cei care au contestat în justiţie decizia demiterii vor avea acum un argument foarte solid şi ar avea şanse să fie repuşi în posturi, dar numai dacă o să câştige în instanţă”. Olteanu a mai precizat că şi în situaţia în care Decizia Curţii Constituţionale se referă doar la elemente de formă, acest lucru nu presupune că şi pe fond legea este corectă. “Judecătorii Curţii Constituţionale, dacă sesizează elemente de neconstituţionalitate pe proceduri, se opresc aici, şi dau decizia. Asta nu înseamnă că legea este constituţională pe fond, dar nu s-a mai judecat fondul”.

Votata prin ridicarea mainii, nu electronic

Deputatii au votat proiectul de lege prin ridicarea mainii, intrucat, cu cateva momente inainte, se constatase defectarea sistemului electronic de vot.

Proiectul de lege privind modificarea Statutului functionarilor publici introduce functia politica de director coordonator la nivelul institutiilor judetene deconcentrate, reprezentantii opozitiei acuzand politizarea serviciilor deconcentrate.

Potrivit proiectului, "in locul functiilor publice, al functiilor publice specifice, precum si posturilor incadrate in regim contractual, se infiinteaza functia de director coordonator al serviciului public deconcentrat din cadrul ministerelor si al celorlalte organe ale adminsitratiei publice centrale. Directorul coordonator este ajutat de mai multi adjuncti".

Proiectul initiat de senatorii Petru Calian (PDL) si Mircea Dusa (PSD) a fost adoptat de plenul Senatului, pe 9 martie, cu 73 de voturi pentru, 13 impotriva.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22