Politizarea TVR si a radioului public: În CA pot fi membri de partid, nu de sindicat

E.b. | 28.11.2017

Senatul a adoptat luni, in urma reexaminarii, legea privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

Pe aceeași temă

 

De acum inainte membrii consiliilor de administratie pot fi membri de partid, dar nu si de sindicat, screi ziare.com.

 

Legea a fost adoptata cu 100 de voturi "pentru" de catre Senat, in calitate de for decizional, in forma agreata de Camera Deputatilor si ca urmare a deciziei CCR din 12 iulie.

 

Astfel, prin armonizare cu decizia CCR, proiectul permite membrilor consiliilor de administratie ale celor doua societati sa fie membri de partid, desi in forma initiala in proiectul de lege se stipula interzicerea acestor calitati.

 

In continuare insa, membrii CA ai SRR si SRTv trebuie sa renunte la calitatea de membru in structurile de conducere ale organizatiilor sindicale.

 

Curtea Constitutionala a admis, la 12 iulie, obiectia de neconstitutionalitate formulata de 27 de senatori PNL si PMP si a constatat ca fiind neconstitutionale mai multe prevederi, printre care aceea conform careia pe durata exercitarii mandatului membrii CA sunt obligati sa renunte la calitatea de membru de partid.

 

Conform legii, cu exceptia celor doi reprezentanti ai personalului angajat al celor doua societati, nu pot avea calitatea de angajat al SRR, respectiv SRTv membrii CA sau rudele lor pana la gradul al II-lea inclusiv.

 

Presedintii CA al SRR, respectiv SRTv sunt remunerati cu o indemnizatie bruta lunara la nivelul functiei de ministru. Ceilalti membri ai CA al SRR, respectiv SRTv primesc lunar o indemnizatie reprezentand 25% din salariul brut lunar al presedintelui CA al societatii respective.

 

Potrivit actului normativ, toti candidatii pentru posturile de membru titular sau de supleant in Consiliul de Administratie al SRR si SRTV, indiferent de cine sunt propusi, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii:

 

prestigiu profesional si civic
experienta profesionala de minim 5 ani in unul din urmatoarele domenii: mass-media, cultural, economico-financiar sau juridic
experienta si capacitate decizionala
cunoasterea legislatiei privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, precum si din domeniul audiovizualului
cunoasterea cel putin a unei limbi straine de circulatie internationala.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22