Pe aceeași temă
Polonia urmeaza sa gazduiasca primele piese de armament american greu incepand de la jumatatea lui 2016, potrivit unui anunt facut joi de ministrul Apararii de la Varsovia, Tomasz Siemoniak.
Dupa ce la finalul lunii martie comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR), gen. Philip Breedlove, anunta intentia Aliantei de a stationa tehnica militara grea in Romania, in iunie presa de peste ocean vorbea din ce in ce mai des despre intentia americanilor in acest sens.
„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove, la acel moment.
Acum, devine din ce in ce mai clara intentia Washingtonului de a plasa armament greu in mai multe state din Europa de Est.
Tancuri si efective militare de pana la 5.000 de oameni sunt pregatite Statele Unite sa disloce in mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania.
Este vorba de tarile baltice, dar si Romania, mutare prin care SUA urmaresc sa raspunda tendintelor agresive ale Rusiei in zona, potrivit New York Times
Acum, polonezii par pregatiti sa preia parte din aceasta responsabilitate, in contextul situatiei tensionate din regiune.
"Prevedem că această desfăşurare va avea loc la jumătatea lui 2016", a spus ministrul Apararii Siemoniak, citat de PAP, arata Mediafax.
"În urma unor studii la faţa locului şi unor discuţii cu partenerii noştri americani, am identificat două locuri de găzduire a bazelor de material greu aparţinând armatei americane, unul în vestul Poloniei, iar celălalt în nord-estul ţării", a continuat oficialul de la Varsovia, fara sa indice amplasamentul exact.
Presedintele polonez cere baze NATO
Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita la schimbare, a spus noul presedinte polonez Andrzej Duda la sfarsitul saptamanii trecute, facand un apel pentru amplasarea de baze militare NATO in Europa Centrala si de Est”.
“Numai in acest fel poate fi asigurata securitatea in regiune”, a spus Duda duminica in capitala Estoniei, in cadrul primei vizite in afara granitelor, de la instalarea oficiala in functie, in 6 august.
“Cerem si asteptam ca aliatii prieteni sa amplaseze unitati militare si armament in teritoriile care constituie astazi flancul estic al Aliantei”, a transmis seful statului polonez.
El a subliniat faptul ca incalcarea dreptului international nu trebuie tolerata, cu referire la actiunile Federatiei Ruse in Ucraina.
F-22 Raptor pentru Europa
Mai mult, intr-un nou efort de a reasigura aliatii din flancul estic al NATO, Statele Unite pregatesc o noua mutare militara in Europa. E vorba despre desfasurarea de avioane de vanatoare F-22 in statele europene care manifesta ingrijorari fata de agresivitatea Federatiei Ruse.
“Daca in timpul Razboiului Rece SUA au pozitionat rachete pe continentul european, acum americanii trimit cele mai moderne avioane militare, F-22 Raptor, ca parte a planului de reasigurare a aliatilor”, se arata intr-un comentariu Reuters.
Secretarul Fortelor Aeriene americane, Deborah James, a vorbit despre un efort constant pe care Washingtonul in face in vederea temperarii ingrijorarilor aliatilor si a consolidarii securitatii continentului european.
Desfasurarea avioanelor de vanatoare aflate la a cincea generatie vine ca un raspuns la agresivitatea ruseasca in estul Europei ce a provocat ingrijorari in randul aliatilor din flancul estic, in principal tarile baltice, Polonia si Romania.
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Mark Welsh: “Desfasurarea de avioane F-22 in Europa face parte din efortul constant pe care SUA il fac in vederea antrenamentelor comune cu aliatii de pe tot globul”.