Pe aceeași temă
Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat luni dimineață cauzele poluării excesive care s-a înregistrat noaptea trecută.
El a spus că au fost arderi necontrolate, dar există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București. El a mai anunțat că a solicitat demiterea directorului de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului București.
Ministrul a precizat că rețeaua națională a înregistrat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2 - dioxid de azot.
„În momentul de faţă, la staţia B1 - Lacul Morii, la staţia B3 - Mihai Bravu sau B6 - cercul Militar am avut aceste depăşiri, dar acum, când avem această conferinţă de presă, avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti. O spun şi staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti”, a spus Alexe, citat de Digi 24.
Platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară.
„Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112. Am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU care, din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost în cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Din acest motiv, am avut şi aceste valori ridicate. Aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul ore 3:00 - 4:00 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Deci, acum avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti. Evident, mai avem depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi”, a adăugat ministrul.
El a mai spus că poluarea înregistrată în ultima perioadă în Capitală nu are drept cauză doar arderile necontrolate şi a precizat că există suspiciuni privind derularea unor activităţi industriale neconforme în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Ministrul a precizat: „Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare”.
„Am solicitat demiterea conducerii APM”, a mai anunțat Costel Alexe, argumentând că nu i se pare normal să afle despre poluare de pe Facebook.
De asemenea, ministrul a adăugat că presa va primi o listă cu cei mai mari poluatori.
„Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti care au acest proces de ardere”, a menţionat Costel Alexe.
În cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).
Luni dimineață, la ora 8:00, la stația de lângă Lacul Morii erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 - adică de 189 de micrograme pe metrul cub - față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății.
La PM10, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă - adică 238 de micrograme pe metrul cub - față de limita de 50 µg/m³.
Atenție, vorbim despre date colectate de senzorii din rețeaua națională.
Zeci de bucureșteni ne-au scris că în capitală se simte un puternic miros de fum, în mai multe zone, semn că poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul orașului, scrie site-ul Digi 24.
Din luna noiembrie a anului trecut, în București au fost în mod frecvent depășiri foarte mari ale niveului de poluare noaptea și în weekend, când traficul este mai scăzut.
În cazul gazelor, depășirile peste limitele admise erau, în comparație cu particulele în suspensie, mai mici. Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul depășeau între 5 și 28% nivelul maxim de poluare.
Și platforma independentă pentru măsurarea calității aerului din București aerlive.ro a raportat depășiri periculoase pentru sănătatea oamenilor. Stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului.
Aerlive.ro: La stația de pe Calea Moșilor a fost depășită de 12 ori limita maximă admisă de poluare la PM10
Platforma Aerlive.ro a anunțat luni dimineață că toate cele 11 stații au înregistrat depășiri record noaptea trecută pentru particulele PM2.5 și PM10.
„Maxima pentru PM10 a fost la ora 2.00, la stația de pe Calea Moșilor, unde s-au înregistrat 604ug/m3, adică de 12 ori mai mult decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane”, precizează sursa citată.
Valori limită pentru PM10:
50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane
40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane
Valorile maxime înregistrate noaptea trecută, pentru PM10:
Calea Moșilor: 604ug/m3
13 Septembrie: 314 ug/m3
Băneasa Nord: 240 ug/m3
Expoziției: 314ug/m3
Iuliu Maniu: 290ug/m3
Libertății: 363 ug/m3
Ion Mihalache: 374ug/m3
Piața Romană: 440ug/m3
Piața Sudului: 559ug/m3
Timpuri Noi: 389ug/m3
Universitate: 385ug/m3
Ce sunt particulele PM2,5 și PM10 și cum ne afectează
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol, arată aerlive.ro.
Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.
Copiii sub 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil, mai arată sursa citată.
Particulele de materie 2,5 - sau PM2,5 - reprezintă un tip de poluare provenit de la arderi sau cu particule al căror diametru este mai mic de 2,5 microni (0,0025 mm). PM10 reprezintă particulele al căror diametru este sub 10 microni și provine de la praf, polen sau mucegai. Spre comparație, un fir de păr are un diametru de 50-70 de microni, iar un grănute de nisip are 90 microni.