Ponta a cerut scoaterea de pe agenda JAI a punctului privind aderarea Romaniei la Schengen

I. P. | 05.10.2015

Premierul Victor Ponta a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului JAI de săptămâna aceasta a subiectului privind aderarea României la spațiul Schengen, după ce s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis, fiindcă aveau informații că votul va fi unul de respingere.

Pe aceeași temă

Dezvăluirea a fost făcute de premierul Ponta, luni, în Parlament:

"Bineînțeles (n.r.- am informații sigure că România nu va intra în Schengen). Bulgaria întâi și România după aceea. După consultarea pe care am avut-o și cu președintele Iohannis, am cerut din nou amânarea, reuniunea JAI cred că este săptămâna aceasta, am cerut amânarea, scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că știam foarte clar.

Știți că la intrarea în Schengen nu mai e ca la refugiați, nu mai e cu vot majoritar, e cu vot unanim și știam sigur cine va vota contra. Și dacă votezi contra practic se respinge. Ori asta e realitatea, ce rost are să vorbim despre altceva și nu este o realitate care are legătură cu situația internă din România.

Am văzut tot felul de trăzniți care vorbesc că nu am intrat din cauza lui Ponta. Păi ce, eu merg la Consiliul European? Merge domnul Iohannis, nu cred că nu am intrat din cauza domnului Iohannis", a spus Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a acuzat, din nou, că intrarea României în Schengen a fost amânată din 2011 și până astăzi "din motive de politică internă a unor state din UE":

"Am tot fost amânați și probabil vom mai fi amânați și în 2016. (...) Vedeți dumneavoastră sub președinția olandeză că o să se voteze să intrăm în Schengen? Mă îndoiesc, mai ales că Olanda a fost întotdeauna cea care a zis că votează contra.

Deci, vorbim de lucruri concrete și restul e politichie de Dâmbovița, că știm noi că din cauza lui Ponta sau am auzit că din cauza lui Dragnea. De unde or ști miniștrii de la JAI cine e Dragnea, adică tot felul de ... ăștia mai spun și lucruri trăznite, liderii PNL", a precizat premierul, aruncând săgeți și împotriva lideurlui PSD, necunoscut în politica internațională.

Ponta a arătat că România trebuie să mai convingă un stat să-i dea votul, acela nefiind Olanda, ci unul cu care președintele Iohannis are relații foarte bune, scrie Agerpres.

"Întrebați-l pe președinte (n.r. - despre strategie) că dânsul merge și are relații foarte bune cu țara aia. Guvernul a făcut tot ce era necesar (n.r. - pentru a obține votul acelei țări), dar altceva nu pot să spun. Sunt convins că și președintele a făcut tot ce a putut", a menționat premierul.

***

Ponta a vorbit prima dată despre acest subiect, al refuzării României la Consiliul JAI de săptămâna aceasta, în timpul vizitei în Iordania, folosind situația pentru a-l ataca pe președintele Klaus Iohannis, cel care are atribuții în politica externă.

Conform unor informații, toate venite din Cabinetul Victor Ponta (de la premier sau de la ministrul de Justiție, Robert Cazanciuc), la Consiliul JAI din 8 -9 octombrie ar putea fi discutată și problema aderării României la spațiul Schengen.

Șansele ar fi mici, mai ales după ce România a încercat să condiționeze votarea cotelor obligatorii de refugiați de acceptarea în spațiul Schengen.

De altfel, la ședința CSAT din 17 septembrie s-au discutat ambele teme și mai mulți oficiali români, inclusiv premierul Vctor Ponta, au comentat criza refugiaților și situația granițelor Schengen, aducând în discuție aderarea României în acest spațiu.

În cele din urmă, România a votat împotriva obligativității redistribuirii refugiaților, alături de Ungaria, Slovacia și Cehia.

Declarații despre Schengen și criza refugiaților

La inceputul lunii septembrie, președintele Klaus Iohannis declara la intalnirea cu ambasadorii români acreditați în străinătate: "Aderarea la Spatiul Schengen va continua sa fie un obiectiv al perioadei urmatoare. E important sa reiteram ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen va contribui la intarirea securitatii frontierelor externe ale UE", a spus Iohannis, citat de Hotnews.

Declaratia presedintelui a fost făcută in contextul punerii sub semnul intrebarii a viabilitatii acordului Schengen in conditiile crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Ministrul de Externe:

"Chestiunea migrației este o chestiune extrem de sensibilă, un dosar complicat care afectează capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea României la spațiul Schengen, mai ales în aceste condiții în care spațiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migrației ar întări securitatea spațiului Schengen, ar aduce o contribuție de fond în întărirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cât și obligații, solidaritatea europeană trebuie să funcționeze în dublu sens. Nu este vorba de o condiționare, dar nu facem altceva decât să subliniem apăsat că aderarea la Schengen a României mai ales în această perioadă în care este supus unor presiuni consistente nu ar face altceva decât să întărească acest spațiu și securitatea spațiului european în ansamblul său", declara ministrul ministrul Aurescu, citat de Agerpres, înainte de Consiliul JAI din 22 septembrie.

CITIȚI ȘI: Ponta: Romania nu va fi acceptata in Schegen nici la Consiliu JAI de saptamana viitoare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22