Ponta da vina pe BULGARI: Instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia privind intrarea în SCHENGEN

Fara Autor | 20.02.2013

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a avertizat, miercuri, că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, relateaza MEDIAFAX.

Întrebat, la UBB Cluj, cum comentează situaţia din Bulgaria şi demisia Guvernului, premierul a răspuns că, dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că aceasta va afecta şi România.

"În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că, mă rog, până acum nu am încercat, dar nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi ", a spus Ponta.

 

El s-a declarat convins că ceea ce a fost în ianuarie 2012 în România se va reedita în Bulgaria, "într-un fel sau altul, un tip de nemulţumire acumulată faţă de un Guvern care e la putere în ultimii ani".

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, miercuri, în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.

Oliver Grogan, ambasadorul la Bucuresti al Irlandei, tara care detine presedintia Consiliului UE, a declarat ca nu crede ca demisia guvernului de la Sofia va fi un factor care sa afecteze luarea unei decizii in Consiliul JAI din 6-7 martie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"Nu cred ca acesta va fi un factor", a afirmat Grogan, miercuri, intrebat de jurnalisti daca sansele Romaniei privind o decizie pozitiva privind aderarea la Schengen la Consiliul JAI din 6-7 martie sunt afectate de criza politica din Bulgaria.

Ambasadorul Irlandei a avut miercuri o intrevedere cu membrii Comisiilor de Afaceri Europene ale Camerei si Senatului.

"Noi speram ca nu vor fi probleme privind procesele de reforme din Bulgaria si angajamentul la nivel inalt al acestei tari cu Uniunea Europeana", a spus Grogan.

De asemenea, el a subliniat ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI din 6-7 martie, ca nu vede posibila o amanare privind luarea unei decizii fara ca acest lucru sa fie acceptat si de cele doua tari.

"In ceea ce priveste presedintia irlandeza, noi ne straduim sa obtinem un acord intre toate statele membre privind o decizie favorabila aderarii la Schengen", a afirmat ambasadorul irlandez.

El a aratat ca presedintia irlandeza a Consiliului UE a avut in ultima perioada contacte in acest sens cu oficiali din Germania si Olanda, tari care s-au opus in 2012 luarii unei decizii, insa mai importante sunt discutiile pe care le are Romania cu guvernele acestor tari.

"Am avut contacte, dar nu trebuie uitat ca si Romania a avut contacte directe cu aceste state. Romania a facut pasi importanti pentru a explica acestor tari nivelul angajamentului sau, procesul de reforma si sustenabilitatea acestui proces. Este mai important la acest moment contactul direct dintre Romania si aceste tari, decat contactul presedintiei irlandeze", a spus ambasadorul Irlandei.

De asemenea, presedintele Comisiei de Afaceri Europene de la Senat, Anca Boagiu, a declarat, dupa intrevederea cu Grogan, ca "semnele sunt pozitive" privind obtinerea unei date de aderare la Schengen la urmatorul Consiliul JAI.

"Daca am incepe cu partea pozitiva si cea care ne intereseaza foarte tare, vestea ca la urmatorul Consiliu va fi discutata data de aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen, respectiv in martie, este o veste buna si poate ca vom obtine aceasta data, renuntandu-se la abordarile politice pe care unele state membre le au si tentatia si tentativa acestora de a lega aderarea la spatiul Schengen de raportul MCV. Si aici semnele sunt pozitive, stiu si discutiile care au avut loc in Consiliul unde a participat si seful statului, se pare ca va exista o astfel de decizie in luna martie. Dar este evident ca diplomatia romana trebuie sa isi faca treaba si noi ca parlamentari, si Guvernul, toti cei care avem acces si relatii diplomatice si politice cu statele membre astfel incat sa ii convingem sa recunoasca indeplinirea criteriilor tehnice", a afirmat Boagiu.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22