Pe aceeași temă
Președintele Pro România, Victor Ponta, a anunțat că va încerca să inițieze o moțiune de cenzură împreună cu PSD dacă guvernul va adopta propunerea Ministerului Sănătății prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa banii din fondurile naționale de sănătate.
”Iata un adevarat motiv pentru motiunea de cenzura / si vom initia noi Motiunea, sper alaturi de PSD si de alti parlamentari inca “nevanduti” daca este adoptat acest proiect ucigas pentru cea mai mare parte dintre romani ( cei fara “bani”, cei lasati in urma, cei ignorati si batjocoriti de “caramitrii si voiculestii” care viseaza la “Legea Junglei” si la miliarde de euro dati de romani marilor companii externe care le finanteaza lor campaniile pentru functii publice ) !
In Ianuarie 2012 a inceput Basescu proiectul prin care sa ne vindem “Sanatatea” unor stapani bogati din afara - dar a fost oprit de Raed Arafat, de oamenii care au protestat in strada si de USL in Parlament !
In 2016 a fost adus Vlad Voiculescu la Ministerul Sanatatii care sa reia aceasta vanzare ticaloasa a intereselor romanilor - a fost oprit prin votul oamenilor din Decembrie 2016 !
Acum PNL si Plus pornesc din nou pe acelasi drum ( probabil manati din urma de cei care le platesc campaniile de 4 ani si tot le cer “pretul”)! Este momentul ca ProRomania sa stranga toate fortele politice inca dedicate intereselor Romaniei si sa opreasca inca o data vanzarea dreptului fundamental la Sanatate!
Va rog pe toti cei care inca tineti la drepturile cele mai importanta sa fiti alaturi de noi !”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.
Ziarul Libertatea a scris, sâmbătă, că Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern prin care spitalele private ar putea accesa fonduri din programele naționale de sănătate doar în măsura în care nevoile nu puteau fi asigurate de spitalele de stat.
Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.
De pildă, bolnavul de cancer care intră în programul de oncologie la spitalul public va beneficia de tratament în întregime decontat de stat. În spitalul privat însă i se poate cere coplată (sau taxa pentru serviciile hoteliere). Dacă nu își permite să dea acești bani, poate opta pentru spitalul public, unde însă fondurile vor fi mult mai mici, din moment ce o bună parte din ele va pleca spre privat, scriu cei de la Libertatea.
Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program. Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program. Acest nou tip de privatizare a unor programe de zeci de milioane de euro nu va face decât să accentueze decalajul între accesul celor bogați și al celor săraci la serviciile de sănătate.