Ponta isi asuma parte din vina pentru ca Romania a votat impotriva cotelor de refugiati

I. P. | 05.10.2015

Premierul Victor Ponta a recunoscut, luni seară, la B1 TV, că România a greșit atunci când a votat împotriva cotelor obligatorii de refugiați, alături de Ungaria, Cehia și Slovacia, o greșeală gravă pe care și-o asumă, alături de președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

”Cum vă explicați că am ajuns într-o situație care nu ne face cinste? Adică România a votat la acest JAI alături de state care au o orientare naționalistă și sunt niște pete pe harta Europei, cu mari semne de îndoială - Cehia, Ungaria, Slovacia. Am ajuns într-o companie complet neplăcută”, i-a spus moderatorul Cătălin Striblea lui Victor Ponta, la B1 TV.

 

Eu am spus astăzi foarte clar că eu cred că acel episod a trecut și că am învățat că în Europa nu trebuie să fii neaparat cu Ungaria împotriva celorlați, ci trebuie să înțelegi ce poți să câștigi și când nu are rost”, a răspuns Victor Ponta.

 

Întrebat unde e greșeala și cine a greșit, premierul a replicat: ”Mi-o asum și eu alături de președinte. Eu n-am venit să dau vina pe cineva. Președintele, eu, ministrul de Interne, am fost mai mulți acolo, am discutat”.

 

Despre refugiații care vor veni în România

 

Primii refugiați sunt așteptați să vină în românia la sfârșitul anului, în luna decembrie.

 

De asemenea, premierul a mai anunțat că Romania va plati Serbiei un ajutor pentru refugiati.

 

În România, s-au făcut două tabere la Timiș și se caută facilități, principala problemă fiind că aceștia trebuie integrați.

 

”Avem două tabere în Timiș pentru refugiații ce vor veni prin cotă. Am căutat facilități de cazare. Problema e că dacă primesc statutul de refugiați ei sunt cetățeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i țin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la școală, practic nu au fișe școlare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-și deschidă cont în bancă.

Cea mai mare greșeală e să-i ții în tabere permanente. Nu au condiții, cheltuielile sunt foarte mari. Acum  ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi și 60 de bani de cheltuială. E jenant și rușinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuți să-și găsească o locuință. Pe hârtie avem multe. În realitate nu avem această experiență și această cultură”, a spus Ponta.

 

Premierul a mai susținut că odată ajunși în tabără, autoritățile trebuie să stabilească în 30 de zile dacă vor primi statut de refugiat, apoi trebuie stabilit dacă li se vor echivala studiile, cum vor primi acces la sănătate, cum le vor fi primiți copiiii la școală.

 

Atac la Iohannis

 

"La Consiliul European se duc în general prim-miniștrii pentru că treburile discutate acolo, inclusiv cea cu refugiații, sunt o chestiune de guvern. Atât am zis. S-a supărat domnul Iohannis, m-a certat ca stăpânul pe șerbul, iobagul lui, m-a certat acolo, dar tot eu am dreptate. Sper (...) n-o să mai fiu eu prim-ministru (...) sper să-l lase pe primul ministru la Consiliul European, că așa e logic. (...) Așa se întâmplă în toată Europa și are sens. Acum, cu refugiații, de luat de la graniță, de dus în tabără... Cine, nu guvernul face asta? Și toate celelalte decizii, cele care țin de buget de exemplu, toate deciziile, mai puțin, sigur, politica externă europeană", a spus Ponta, la B1 TV.

 

Pe de altă parte, în același context, premierul a afirmat despre șeful statului că ar avea ''aroganță de baron".

 

***

România a votat la Consiliul JAI din 22 septembrie împotriva cotelor obligatorii de relocare a 120.000 de refugiați, alături de Cehia, Slovacia și Ungaria.

 

Potrivit mecanismului stabilit de Comisia Europeană, României îi vor reveni în total aproximativ 7.000 de refugiați din grecia și Italia, statele cele mai afectate de valul masiv de imigranți sosiți anul acesta în Europa.

 

Decizia de a respinge aceste cote a fost luată la ședința CSAT din 17 septembrie.

CITIȚI ȘI: UE aproba cotele de refugiati. Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia au votat impotriva

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22