Pe aceeași temă
Guvernul ar putea organiza un referendum privind aderarea României la zona euro, dacă se va impune din punct de vedere politic, a declarat marți premierul Victor Ponta.
Termenul care ar putea fi supus deciziei alegătorilor, precizând că termenul obiectivului rămâne 1 iulie 2019, când România va prelua preşedinţia Uniunii Europene.
Declarația a fost făcută la finalul prezentării în Camera Deputaților a situației economice a țării, când jurnaliștii l-au întrebat pe premier dacă ia în calcul un referndum pe această temă.
„În final, dacă se va considera din punct de vedere politic să facem şi un referendum pentru asta...uite, nu m-am gândit în acest moment la asta, dar nu ştiu dacă e o idee rea, e o idee bună“, a spus Ponta, citat de Adevărul.
El a spus că în discuţiile avute săptămâna trecută cu preşedintele Klaus Iohannis, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu a fost abordată o astfel de variantă, dar a apreciat că este o idee bună.
La sfârșitul lunii mai, președintele Klaus Iohannis a lansat consultările pentru aderarea României la zona euro, printr-o întâlnire avută al Coroceni cu prim-ministrul Victor Ponta și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Termenul fixat pentru adoptarea euro este 1 iulie 2019.
Discutiile dintre presedinte, premier si guvernatorul BNR au urmarit identificarea principalelor etape economice si institutionale ale procesului de trecere la moneda unica, in conformitate cu angajamentele asumate de Executiv in cadrul Programului de Convergenta 2015-2018.
“În perioada următoare, Președintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro. Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil”, mai transmite Palatul Cotroceni.