Ponta: Procurorul general şi şeful DNA vor fi propuşi din rândul celor care au candidat

Fara Autor | 22.10.2012

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a ţinut, luni, să precizeze faptul că procurorul general şi procurorul şef al DNA vor fi propuşi din rândul celor care şi-au depus candidaturile pentru aceste funcţii, el făcând referire la "celebrul" banc a cărui morală este că trebuie să-ţi cumperi bilet pentru a câştiga, informeaza Mediafax.

 

Întrebat dacă ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, l-a anunţat care sunt propunerile pentru Parchet şi DNA, Ponta a răspuns: "Nu. Din câte ştiu eu caledarul, pe 24-25 sunt interviurile. Asta înseamnă că până la sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare trebuie să facă propuneri pentru procuror general şi procuror şef al DNA".

El a subliniat faptul că procurorul general şi procurorul şef al DNA vor fi propuşi din rândul celor care au candidat.

"Fac precizarea: nu poate să propună decât dintre cei care şi-au depus candidaturile, că am văzut că unii că tot vor să-i pună pe alţii care nu şi-au depus candidatura. Prima regulă e să fii nominalizat e să candidezi, ca în faimosul banc - ca să câştigi trebuie să-ţi cumperi un bilet. Deci cei care nu participă e foarte greu să câştige sau mai bine zis imposibil", a spus Ponta.

 

El a arătat că nu ştie pe cine va nominaliza Pivniceru la cele două posturi, arătând că va fi o procedură transparentă. "Nu ştiu pe cine va nominaliza. Probabil că mă va anuţa, să nu aflu din presă, lucru care e absolut normal. Dar nu am nicio sugestie de făcut şi mai transparent decât candidatura, depunerea planului de management, interviu, după care va fi o nouă audiere în CSA şi - semnătura finală îi apaţine prepedintelui Băsescu - mai transparent decât atât e chiar imposibil de găsit o soluţie", a spus Ponta.

Ministerul Justiţiei (MJ) informa, recent, că toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al României şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele de management, ei urmând a fi intervievaţi între 23 şi 25 octombrie.

Luni, 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

 

Candidatii

În 5 octombrie, Ministerul Justiţiei a publicat lista candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe aceasta figurând 11 candidaţi, printre care Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu şi Claudiu Dumitrescu, candidatura lui Dan Voinea pentru funcţia de procuror general fiind respinsă.

Potrivit listei, pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.

Candidatura lui Dan Voinea - fost şef al Secţiei Parchetelor Militare din PICCJ - pentru funcţia de procuror general a fost respinsă, întrucât el nu mai este procuror, ieşind la pensie în urmă cu câţiva ani, după ce CSM a declanşat o anchetă împotriva sa în legătură cu soluţionarea dosarelor Revoluţiei şi mineriadei. În prezent, Voinea exercită profesia de avocat.

Voci din sistemul judiciar susţin că procuror general al României va fi propusTiberiu Niţu, fost prim-adjunct al Codruţei Kovesi, iar şef la DNA Claudiu Dumitrescu.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22