Ponta spune că OUG pe sănătate nu are avizul Consiliului Legislativ. Documente care-l contrazic

Redactia | 07.02.2020

Victor Ponta a publicat pe pagina sa de Facebook un document care arată că OUG pe sănătate adoptată de guvernul Orban nu poate intra în vigoare.

Pe aceeași temă

UPDATE - Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că cele 25 de OUG-uri adoptate în ședința maraton din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de guvern. O parte au fost trimise și în ziua ulterioară ședinței, înainte de căderea Guvernului și publicarea hotărârii Parlamentului în Monitorul Oficial. Antonel Tănase a precizat că Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, acestea sunt preluate, iar ordonanțele sunt trimise la Monitorul Oficial și acestea intră în vigoare.

UPDATE - Declarația celui care a prezentat OUG în ședința de guvern îl contrazice. Nelu Tătaru spune că ministrul este în Franța, unde a semnat ca românii să poată face acolo transplant pulmonar, și că OUG are toate avizele.

Nelu Tătaru: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență a guvernului pentru modificarea și completarea Legii 95/2006, precum și reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, are toate avizele - a spus acesta în ședința de guvern.

Și adresa Consiliului legislativ îl contrazice pe Ponta.

***

Liderul PRO România, Victor Ponta, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un document trimis de Consiliul Legislativ secretarului general al Guvernului, potrivit căruia ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor din sănătate nu are avizul Consiliului Legislativ și nu poate intra în vigoare. Ședința de Guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență a avut loc în 4 februarie, iar, potrivit documentului, avizul a fost cerut abia a doua zi, în condițiile în care pentru adoptarea unei OUG este obligatoriu avizul Consiliului Legislativ.

Răspunzând unei întrebări a G4Media.ro, Biroul de presă al Ministerului Sănătății a precizat joi că OUG pentru modificarea si completarea Legii 95 privind reforma în sănătate, adoptată în ședința Guvernului din 4 februarie, are avizul Consiliului Legislativ .

Totuși, potrivit documentului publicat de Victor Ponta, avizul a fost cerut abia în 5 februarie, când Guvernul a și fost demis prin moțiune de cenzură și nu mai poate emite ordonanțe de urgență.

Este neclar dacă Guvernul a cerut avizul Consiliului Legislativ înainte sau după ce a fost demis de Parlament.

De altfel, Consiliul Legislativ explică în document că Guvernul demis poate emite numai acte pentru administrarea treburilor publice și că nu poate adopta ordonanțe, ordonanțe de urgență sau iniția proiecte de lege.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22