Pe aceeași temă
Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de absolvire ale celor 56 de studenți la Istorie.
Postarea vine la doar o săptămână după scandalul din România declanșat de adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege inițiat de UDMR pentru acordarea de autonomie Transilvaniei.
Președintele Klaus Iohannis a respins categoric proiectul și a acuzat PSD de înțelegeri subterane cu UDMR.
La rândul său, PSD s-a mobilizat și a picat la vot în Senat proiectul.
Între timp, președintele a devenit ținta unui denunț penal la Curtea Supremă făcut de Laszlo Tokes, pentru incitare la ură și al sesizării CNCD din partea unor organizații civice maghiare sub același motiv, deși președintele a revenit și a explicat că nu are nimic cu populația maghiară din Ardeal ci cu jocul politic al PSD.
Guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea ”națiunii maghiare”.
O recentă reformă a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă, profund ideologizată, prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.
Oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câțiva ani în mod constant această hartă, scrie G4Media:
În iunie 2019, România și Slovenia au condamnat publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a unei hărți reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania.
În decembrie 2019, Viktor Orban a stârnit furia premierului Croației, Andrej Plenković, după ce liderul maghiar a prezidat o ședință a FIDESZ cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest mesaj transmis indirect de liderul de la Budapesta a fost catalogat drept ”o provocare” de către omologul său de la Zagreb. La finalul lunii aprilie 2020, un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeași hartă.