PPE vrea o nouă Rezoluție în Parlamentul European privind nerespectarea statului de drept în România

Laurentiu Gheorghe | 08.04.2019

Grupul Popularilor Europeni solicită rediscutarea situației statului de drept în România în plenul Parlamentului European și adoptarea unei noi Rezoluții.

Pe aceeași temă

Dezbaterea si votul vor avea loc in cadrul ultimei sesiuni din actuala legislatura, care va avea loc la Strasbourg intre 15 si 18 aprilie, mai spune aceasta.

Niciun grup parlamentar european nu s-a opus si e putin probabil sa o faca, de vreme ce chiar Frans Timmermans, candidatul socialistilor pentru presedintia CE, a criticat sever derapajale de la Bucuresti, unde la guvernare este un partid din propria sa familie politica.

Perceptia asupra regimului politic de la Bucuresti s-a degradat constant in ultimele luni, in contextul intentiilor Guvernului PSD/ALDE de a modifica prin ordonante Legile justitiei, precum si al campaniei de denigrare si lobby, prin care puterea politica a incercat sa o impiedice pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga procuror-sef european.

Anuntul a fost facut de europarlamentarul roman Cristian Preda, membru al PPE, pe contul de Facebook.

Atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European au avut pozitii publice transante, prin care au solicitat direct Guvernului condus de Viorica Dancila sa inceteze actiunile contra statului de drept. Raspunsurile autoritatilor romane nu au fost insa satisfacatoare nici in chestiunea OUG pe justitie si nici in ceea ce priveste atitudinea fata de "cazul" Kovesi.

Situatia din Romania l-a determinat pe liderul Grupului Popularilor Europeni, care este si candidatul PPE la presedintia Comisiei Europene, sa propuna un nou mecanism de sanctiune a tarilor care se abat de la normele statului de drept, prin care să li se taie accesul la fonduri europene dacă nu se respectă cadrul democratic convenit prin Tratatul de aderare.

La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat, la capatul unui an in care autoritatile de la Bucuresti au primit mai multe avertismente internationale sa opreasca modificarile aduse legislatiei din Justitie, o rezolutie extrem de critica privind respectarea statului de drept in Romania.

Votul a fost covarsitor pentru adoptare. 473 de eurodeputati au votat pentru, 151 impotriva si au fost si 40 de abtineri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22