Prahova. Magistratii reduc sechestrul in dosarul Lukoil cu peste 800 de milioane de euro

Tudor Despina | 22.09.2015

Sechestrul instituit in dosarul Lukoil va fi redus cu peste 800 de milioane de euro, dupa o decizie definitiva data de magistratii Tribunalului Prahova (TP) in acest sens.

Pe aceeași temă

 

Sentinta data de TP, marti, vine dupa ce magistratii au admis contestatiile formulate de SC Petrotel Lukoil Ploiesti si SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, arata Agerpres.

 

Contestatiile depuse de cele doua societati impotriva ordonantei prin care procurorii ploiesteni au dispus sechestru asigurator pe suma de peste 2 miliarde de euro au fost admise, astfel ca sechestrul urmeaza sa coboare pana aproape de jumatate.

 

Interdictie la lichidare

 

La inceputul lunii septembrie, Tribunalul Prahova a interzis Petrotel Lukoil Ploiesti sa intre in procedura de dizolvare sau lichidare. Societatea este trimisa in judecata pentru spalare de bani.

 

Astfel, magistratii au admis propunerea procurorilor Curtii de Apel Ploiesti si au dispus fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti interdictia initierii procedurii de dizolvare sau lichidare, pe o perioada de 60 de zile, incepand din 3 septembrie, decizia nefiind definitiva.

 

La inceputul lunii august, apareau informatii cu privire la o implicare a Lukoil Romania in tranzactii financiare ilegale la nivel international.

 

Astfel, Lukoil Romania ar fi tranzactionat bani prin offshore-uri controlate de persoane aflate sub regimul de sanctiuni impus Federatiei Ruse de Occident, potrivit rechizitoriului la dosarul in care procurorii acuza un prejudiciul de aproape doua miliarde de euro.

 

Un alt mecanism identificat în relaţiile comerciale ale SC Petrotel Lukoil SA este tranzacţionarea cu entităţi înregistrate in jurisdicţia off-shore şi care sunt controlate de persoane faţă de care există un regim sancţionator impus la nivelul Uniunii Europene.

 

În ceea ce priveşte fondurile obţinute din aceste tranzacţii comerciale, se conturează ipoteza că sunt amestecate cu fonduri ilicite şi ulterior externalizate în cea mai mare parte către entităţile afiliate SC Petrotel Lukoil SA”, arata procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti.

 

Ingineriile de evaziune ale rusilor

 

De altfel, in rechizitoriul dosarului, anchetatorii au aratat si mecanismul prin care Petrotel Lukoil ar fi facut evaziune fiscala. Rusii ar fi transferat profitul din productie catre firme neinregistrate in Romania, cu scopul de a nu plati impozite catre stat.

 

"Politica de afaceri practicată de SC Petrotel Lukoil SA a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe sub forma de impozit pe profit", potrivit rechizitoriului procurorilor.

 

Toate acestea, in conditiile in care, “în perioada analizată, respectiv 2011-2014, SC Petrotel Lukoil SA a beneficiat din partea statului român, prin instituțiile fiscale, de o facilitate fiscală constând în amânarea la plată a TVA-ului datorat pentru operațiunile de import a materiei prime în vamă. Numai pentru perioada analizată, valoarea amânării la plată a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordată începând cu anul 2008, astfel că valoarea TVA-ului amânat la plată pentru perioada 2008 — noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei".

 

Cauze disjunse din mega-dosarul Petrotel-Lukoil

 

Tot atunci, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a dispus disjungerea unor cauze pentru urmarirea penala in dosarul Petrotel-Lukoil.

 

Astfel, potrivit reghizitoriului din dosar, o cauza a fost disjunsa in vederea dispunerii urmaririi penale fata de SC Petrotel Lukoil Ploiesti (evaziune fiscala si spalare de bani), in timp ce in cazul SC Lukoil Energy & Gas Romania, SC Lukoil Lubricants East Europe, S.C. TP Log Exped Services Ploiesti si SC Agentia Lukom-A, disjungerea cauzelor are in vedere continuarea urmaririi penale pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

 

De altfel, anchetatorii ploiesteni au dispus o alta disjungere pentru urmarirea penala a lui Andrey Bogdanov - director general al Petrotel Lukoil Ploiesti – pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

 

Si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda va fi urmarita penal intr-o cauza disjunsa pentru presupuse fapte de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

 

In plus, alte zeci de societati avand legaturi cu Lukoil vor fi cercetate in cauze separat, dupa o decizie in acest sens a anchetatorilor, pentru presupuse fapte de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

 

Context

 

Numele Lukoil s-a aflat in centrul unui scandal cu implicatii politice. In octombrie 2014, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis aplicarea sechestrului asigurator pe produsele rafinariei Petrotel din Ploiesti, pana la concurenta sumei de 1,039 de miliarde de lei.

 

Initial, prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

 

Situatia a luat o alta turnura cand premierul Victor Ponta a intervenit, declarandu-se public nemultumit de sechestrul impus in acest caz. Ponta vorbea la acel moment de faptul ca la rafinaria din Ploiesti sunt 3.500 de angajati, iar actionarii nu “fugeau cu conductele in Rusia”.

 

In urma declaratiilor facute de premier, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat partial. Chiar Lukoil ameninta ca inchide rafinaria, in context.

 

Chiar si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a iesit public cu declaratii pe acest subiect.

 

"In ultima perioada in legatura cu situatia in jurul rafinariei 'Petrotel-Lukoil' si a activitatii in Romania a companiei petroliere 'Lukoil', in general, au aparut destule declaratii publice, din pacate, nu de fiecare data echilibrate, a caror limbajul este departe de cel acceptat in cadrul comunicarii internationale", afirma ambasadorul, in octombrie 2014.

 

Lukoil Romania detine o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22